Стефанчук розраховує, що законопроєкт про імпічмент підтримують не менш як 254 депутати

Стефанчук розраховує, що законопроєкт про імпічмент підтримують не менш як 254 депутати

Укрінформ
Перший заступник Голови ВР, представник Президента у парламенті Руслан Стефанчук розраховує, що принаймні 254 народні депутати підтримають законопроєкт про імпічмент, який планують включити на розгляд наступного тижня.

По це він сказав журналістам у п’ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цей законопроєкт буде стояти у порядку денному. Я глибоко переконаний, що він також отримає підтримку не менше ніж в 254 голоси народних депутатів", - зазначив Стефанчук.

Згідно з календарним планом Верховна Рада працюватиме у пленарному режимі з 10 по 13 вересня.

Читайте також: Профільний комітет рекомендує Раді ухвалити законопроєкт про імпічмент

Як повідомляв Укрінформ, Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує парламенту ухвалити за основу і в цілому законопроєкт № 1012 "Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)". Автором законопроєкту є Президент Володимир Зеленський. Він визначив документ як невідкладний.

Головне науково-експертне управління (ГНЕУ) Верховної Ради у своєму висновку зазначає, що проєкт закону потребує доопрацювання.

Проєкт закону передбачає, що Верховна Рада може усунути Президента з посади в порядку імпічменту виключно у разі вчинення ним державної зради або іншого злочину. Процедура імпічменту ініціюватиметься більшістю народних депутатів від конституційного складу.

Пропонується, що внесене на розгляд парламенту письмове подання про ініціювання імпічменту має містити правове обґрунтування необхідності утворення спеціальної тимчасової слідчої комісії, яка складатиметься з народних депутатів, спеціального прокурора і спеціальних слідчих.

Читайте також: На сайті ВР з’явився текст законопроєкту про імпічмент

Після ухвалення рішення про звинувачення Президента Верховна Рада звертатиметься до Конституційного суду (для отримання висновку щодо дотримання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента з поста в порядку імпічменту) та Верховного суду (для одержання висновку про те, що діяння, в яких звинувачується Президент, містять ознаки державної зради або іншого злочину).

Передбачається, що рішення про імпічмент Президента вважатиметься ухваленим, якщо за нього проголосує не менш як три чверті народних депутатів від конституційного складу ВР.

У разі неприйняття Верховною Радою постанови про імпічмент Президента України головуючий від імені парламенту має вибачиться перед Президентом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-