Слідчі дії у Раді: стало відомо, хто викликав силовиків

Слідчі дії у Раді: стало відомо, хто викликав силовиків

Укрінформ
Перший заступник керівника апарату ВР Володимир Слишинський заявляє, що він запросив слідчих СБУ і ДБР через, незаконні, як він вважає, спроби запровадити голосування сенсорною кнопкою у системі “Рада-3”.

Про це він повідомив журналістам на брифінгу у вівторок.

Так, відповідаючи на запитання, чи це саме він запросив слідчих Служби безпеки України і Державного бюро розслідувань до приміщення парламенту, Слишинський заявив: "Так, я".

Він уточнив, що був на допиті в ДБР 23 серпня після чого дозволив слідчим провести відповідні слідчі дії у Верховній Раді. "Вони приходили брати від мене пояснення. Їм необхідно було провести невідкладні слідчі дії. І я як посадова особа дав добро на проведення зазначених слідчих дій", - уточнив Слишинський.

Також Слишинський стверджує, що на нього чинився тиск у зв’язку з відмовою сприяти запровадженню сенсорної кнопки у залі засідань парламенту.

"Справа в тому, що, коли на мене чинився тиск, я відмовляв, і я думав, що все-таки люди не підуть на незаконні дії, коли я побачив, що люди пішли на незаконні дії, довелося повідомити правоохоронні органи", - сказав він, додавши, що під незаконними діями, має на увазі запровадження системи голосування виключно сенсорною кнопкою, що суперечить законодавству і технічним нормам.

Читайте також: Силовики заблокували тестування системи "Рада-3" - Парубій

"Ніякої альтернативи не передбачалося. І це не відповідає, ані технічним нормам, ані Регламенту... Для того, щоб запроваджувати ці норми (щодо запуску сенсорної кнопки – ред.), повинно бути передбачено в Регламенті, і розроблено спеціальні інструкції, і посилання має бути на певні інструкції, тобто, це має бути прописано в Регламенті", - уточнив Слишинський.

Водночас він підкреслив, що ресурс системи підтримки прийняття рішень для законотворчого процесу ВРУ "Рада-3" вичерпався в 2012 році. Також Слишинський стверджує, що сенсорній клавіші – вже понад 11 років, тоді як термін експлуатації елементів у сенсорній кнопці становить 10 років.

"Тому її запровадження загрожує тим, що система може вийти з ладу в будь-який момент", - наголосив перший заступник керівника Апарату ВР.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Голова Верховної ради Андрій Парубій заявив, що СБУ та ДБР блокували центр управління системою “Рада-3”, фактично зірвавши заплановане на 23 серпня випробування сенсорної кнопки. І наразі продовжують блокувати комп’ютерний центр ВР.

За його словами, ДБР здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення службовими особами апарату Верховної Ради України правил експлуатації електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем шляхом впровадження сенсорної клавіші в електронній системі підрахунку голосів картками Верховної Ради України.

Водночас Парубій стверджує, що сенсорна клавіша нині працює, і лише від нового керівництва ВР залежить, чи користуватимуться обрані депутати сенсорною кнопкою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-