Силовики заблокували тестування системи

Силовики заблокували тестування системи "Рада-3" - Парубій

Укрінформ
Голова Верховної ради Андрій Парубій повідомив про блокування СБУ та Держбюро розслідувань центру управління системи "Рада-3" у парламенті, що не дозволило провести заплановане випробування так званої сенсорної кнопки.

Про це він повідомив на брифінгу у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він пояснив, що 23 серпня, напередодні Дня незалежності, було заплановане тестування загального навантаження системи "Рада-3", "тобто в приміщенні ВР мали зібратися 450 працівників, які одномоментно мали проголосувати сенсорною кнопкою".

"За 10 хвилин до того, як мало початися тестування, в приміщення Верховної Ради України, без запрошення, без офіційного попередження без рішення суду зайшли 12 слідчих працівників СБУ і ДБР. Вони зайшли в комп’ютерний центр, сказали, що проводяться слідчі дії і заблокували роботу комп’ютерного центру і дали вказівку силовим підрозділам не впускати нікого з працівників апарату в зал", - розповів Парубій. Також він додав, що вважає це "грубим втручанням в роботу найвищого законодавчого органу України" та свідченням "рейдерського підходу" нової влади до новообраного парламенту.

За його словами, керівник апарату ВР отримав пояснення, що Центральним апаратом ДБР "здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 363 Кримінального кодексу України, за фактом порушення службовими особами апарату Верховної Ради України правил експлуатації електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем шляхом впровадження використання сенсорної клавіші в електронній системі підрахунку голосів картками Верховної Ради України".

"Тобто факт впровадження використання сенсорної клавіші ДБР розглядає як підставу для відкриття кримінального провадження проти працівників апарату ВР", - резюмував Парубій. Водночас він зауважив, що в нього такі дії викликали здивування, адже "під час усієї виборчої компанії ми чули запевнення, що одним із перших завдань нової Верховної Ради України буде введення персональне голосування".

Читайте також: Парубій планує підписати Виборчий кодекс 28 серпня

Голова ВР додав, що блокування триває: "На жаль, сьогодні з самого ранку силовики без запрошення, без рішення суду перебувають у приміщенні Верховної ради і фактично заблокували центр управління системою "Рада-3",- заявив Парубій.

Також він поінформував, що провів неформальні розмови з цього приводу з керівниками силових відомств, та йому пообіцяли, що сьогодні ситуація буде вирішена, а комп’ютерний центр парламенту - розблокований.

Водночас Парубій стверджує, що сенсорна клавіша нині працює, "фактично всі необхідні технічні умови здійснені", і лише від нового керівництва ВР залежить, чи користуватимуться обрані депутати сенсорною кнопкою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-