Завдання Зеленського не потрапити у пастку “розмов з “Л/ДНР” - Гримчак

Завдання Зеленського не потрапити у пастку “розмов з “Л/ДНР” - Гримчак

Укрінформ
РФ знову не захоче брати участі в переговорах про ситуацію на Донбасі та буде все зводити до того, що Україна повинна розмовляти з представниками незаконних збройних формувань. Перша ознака цього – заява Путіна про те, що він не планує зустрічатися з Зеленського.

Про це телеканалу UA│TV розповів заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак.

“На сьогодні є кілька моментів, які насторожують. Перший: сьогодні була заява прес-секретаря президента Росії про те, що Путін не планує зустрічі з Зеленським. Мені здається, що Росія все ж намагатиметься перевести формат переговорів Росія–Україна–ОБСЄ або Росія–Україна–Німеччина–Франція у формат “ви повинні розмовляти з так званими “ДНР”, “ЛНР”. І мені здається, що не потрапити в цю пастку якраз і є тим завданням, яке стоїть перед нинішнім президентом України”, – наголосив гість студії.

Під час зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську, яка відбулася 5 червня, сторони домовилися підготувати нову угоду про припинення вогню. Пропозиції з цього приводу будуть до 19 червня.

Читайте також: Військовим не потрібен дозвіл на вогонь у відповідь — Генштаб

“Якщо 19 червня буде підписано чергове перемир’я, це можна тільки вітати. Але повинна бути відповідальність двох сторін – Російської Федерації та України”, – сказав Юрій Гримчак.

За словами заступника міністра, найтриваліше перемир’я протрималося майже 24 години. Того разу гарантії про припинення вогню давав особисто Володимир Путін, заявивши про це перед зустріччю в Нормандському форматі. Всі інші режими тиші тривали від 30 хвилин до трьох годин.

“На початку травня, ще до інавгурації президента Зеленського, були пропозиції оголосити так зване літнє перемир’я. Тим більше, зараз там тривають сільгоспроботи. Російська сторона цю пропозицію відкинула. Наскільки вдасться встановити перемир’я зараз, я не знаю. Шансів небагато, але ми сподіваємося, що це все-таки запрацює”, – зазначив експерт.

Фото: Дарина Давиденко, Апостроф

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-