Порошенко просить Зеленського визначитися із “червоними лініями” щодо Донбасу

Порошенко просить Зеленського визначитися із “червоними лініями” щодо Донбасу

Відео
Укрінформ
Петро Порошенко закликав чинного главу держави Володимира Зеленського пояснити, чи раніше оприлюдненні можливі домовленості Тристоронньої контактної групи у Мінську є його директивами та розповісти про бачення “червоних” ліній у досягненні миру на Донбасі.

Про це він заявив на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Представник у ТКГ представляє Президента і має діяти виключно в межах директив, виписаних Президентом. Саме тому ми задаємо питання президенту: чи це є директиви Президента, чи це його бачення капітуляції України? Саме тому ми вимагаємо негайної і швидкої реакції. “Червоні” лінії — це є “ні” капітуляції. “Червоні” лінії — це є “ні” розстрілу наших солдат. “Червоні” лінії — це “ні” легітимізації окупації через механізми визнання податкового, режиму власності”, - підкреслив Порошенко.

Він просить чинного Президента визначитися з цими “червоними” лініями та надав, що “мир на умовах капітуляції це не є мир, це є капітуляція”.

Екс-глава держави нагадав, що введені РНБО економічні обмеження щодо тимчасово окупованих територій були викликані де-факто конфіскацією державної і приватної власності на цих територіях Донецької і Луганської областей; переведення із гривневої в рубльову зону населення і відповідних промислових підприємств, та виведення цих підприємств з українського податкового режиму.

Читайте також: П’ять років тому відкрили "нормандський фронт" боротьби з агресією РФ - Порошенко

“Так само провокаційною є формулювання питання щодо одностороннього припинення вогню і надання наказу ЗСУ щодо заборони їм вести вогонь у відповідь. Як сьогодні сказали, це все одно, що поставити наших солдат до стінки на розстріл зі зброї окупантів”, - переконаний Порошенко.

Водночас він нагадав, що із 19 режимів припинення вогню протягом останніх п’яти років жоден не передбачав забрати в українських військових право на самозахист. Та додав, що, за даними СММ БСЄ, у 90 % випадках порушення режиму припинення вогню винні російські окупаційні сили.

“У даному випадку треба абсолютно чітке роз’яснення, чи були такі директиви і що за цим стоїть”, - підкреслив колишній Президент.

Водночас він висловив жаль, що у Мінську не йшлося про запровадження миротворчого контингенту за мандатом Ради Безпеки ООН на Донбасі.

Як повідомлялося, спеціальний представник голови ОБСЄ Мартін Сайдік після чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі в Мінську 5 червня заявив, що ТКГ на наступному засіданні розгляне питання про зняття економічної блокади з ОРДЛО. За словами Сайдіка, ця пропозиція була зроблена представником України на переговорах у Мінську Леонідом Кучмою. Сайдік додав, що її підтримали й представники ОРДЛО, і це питання буде винесено на розгляд засідання економічної підгрупи під час наступної зустрічі.

За даними прес-секретаря Кучми Дарки Оліфер, на переговорах ТКГ Кучма висловив позицію Президента України Володимира Зеленського, яка полягає в тому, що економічна блокада Донбасу є проблемою, і її треба вирішувати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-