Повернення Росії у ПАРЄ: Ар'єв вважає ситуацію критичною

Повернення Росії у ПАРЄ: Ар'єв вважає ситуацію критичною

Укрінформ
У разі внесення змін до регламенту Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), що забезпечить безумовне повернення Росії, Асамблея втрачає свій сенс і силу.

Про це голова делегації Верховної ради України у ПАРЄ народний депутат Володимир Ар'єв написав на своїй сторінці у Facebook.

«Ситуація в ПАРЄ близька до критичної. МЗС зробив чітку заяву про перегляд відносин з Асамблеєю у разі безумовного повернення РФ. В секретаріаті ПАРЄ пропозиції зі зміни регламенту вважають самогубчими безвідносно до Росії: після цього ПАРЄ втрачає свій сенс і силу», - зазначив Ар'єв.

Він повідомив, що написав листа новому Президенту України з проханням «відреагувати нарешті на цю ситуацію, коли заради політичної доцільності Німеччини і головуючої в Раді Європи Франції може бути суттєво обмежений санкційний механізм на догоду Росії, що є поганим сигналом для всього демократичного світу і є нічим іншим, як потаканням агресору».

«Наприкінці 30-х років минулого століття аналогічні події закінчилися погано для всієї Європи. Без винятку. Зараз історія пішла на нове коло», - констатував нардеп.

Ар'єв заявив, що найближчим часом він і активна частина української делегації в ПАРЄ, разом із союзниками з інших країн, будуть робити все, щоб зупинити руйнівний для Ради Європи сценарій.

«Хоча протистояти цьому стає дедалі складніше», - зазначив Ар'єв.

Як повідомляв Укрінформ, 3 червня Регламентний комітет ПАРЄ ухвалив проект резолюції, яка може ускладнити накладання санкцій на російську делегацію та забезпечити її можливе повернення до ПАРЄ без виконання міжнародних зобов’язань.

17 травня Комітет міністрів Ради Європи на рівні глав МЗС на річній сесії у Гельсінкі підтримав позицію, що усі країни-члени повинні мати право брати участь у статутних органах організації, включаючи Парламентську асамблею, а також мають голосувати на виборах нового генерального секретаря Організації у червні.

Водночас, рішення Комітету міністрів РЄ ще має затвердити у червні ПАРЄ.

Читайте також: Клімкін: Повернути Росію в ПАРЄ - це як відпустити злочинця, який не покаявся

Росія у червні 2017 року вдалася до фінансового шантажу РЄ, пояснюючи це накладанням на її делегацію санкцій у ПАРЄ. Водночас, санкції відносно РФ в Асамблеї вже не є чинними від січня 2015 року. Натомість Росія спекулює цим питанням та не заявляє своїх делегатів на сесії Асамблеї.

Нині у Раді Європи діє потужне лобі на чолі із Німеччиною і Францією, яке намагається повернути РФ до ПАРЄ, незважаючи на несплату Москвою внесків до бюджету Ради Європи, порушення норм міжнародного права, продовження агресії проти України.

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба назвав рішення КМРЄ, яким Росію можуть повернути до ПАРЄ без виконання зобов’язань, продовження агресії проти України та окупації Криму, «суперечливим та ганебним».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-