У ситуаційній кімнаті АП сервера з секретною інформацією не було - Шимків

У ситуаційній кімнаті АП сервера з секретною інформацією не було - Шимків

Укрінформ
Колишній заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків заявляє, що в ситуаційній кімнаті АП не було жодного сервера з секретною інформацією.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

“Архітектура ситуаційної кімнати не передбачала жодних серверів, крім відеосервера для керування відеостіною, та іншими екранами. Головна роль відеосервера - це виведення різних джерел відео на об’єднаний простір відеоекранів. Головна мета такого підходу наступна: об‘єднати інформаційні джерела із різними рівнями захисту в єдиному просторі сприйняття інформації”, - наголосив він.

Як підкреслив Шимків, жодна державна організація не дає копію інформаційних ресурсів, але може за певних умов та присутності оператора видавати відеокартинку із робочого місця, яке знаходиться в самій інституції. “Це щось на зразок віддаленого доступу на комп або сервер. По каналах зв’язку (захищеним) передається лише відеозображення, а не дані, а отже, зникає потреба зберігати та будувати якісь проміжні сервери чи сховища. Це дозволило обійти вимоги підзаконних актів та відобразити джерела різного походження одночасно”, - пояснив він.

За його словами, аналогічна концепція має місце у побудові ситрумів в США та інших країнах. Крім того, ситуаційні кімнати різних організацій можуть тунелювати інформаційні відображення між собою, і зникає потреба тримати всіх фахівців по тематиках в одному центрі, зазначив Шимків, додавши, що саме це передбачено указом, де центральною/головною Ситуаційною кімнатою передбачена ситуаційна кімната в РНБО, а не в АП.

Шимків також зазначив, що обладнання, яке було передано від ЦВК і НБУ до Адміністрації Президента, не використовувалося в ситуаційній кімнаті глави держави і знаходиться на балансі Державного управління справами.

“Про обладнання, яке було передано від ЦВК та НБУ. Сервер збору відеоінформації під час виборів, який належав ЦВК і не використовувався, не міг виконувати роль відеосервера для ситуаційної кімнати, оскільки мав природу сховища без належних відеоресурсів, і ми його пристосували для серверних потреб операційної діяльності АП. Обладнання передане НБУ - це мережеве обладнання, комп’ютери (робочі станції) та принтери. Все обладнання передавалось з балансу організацій на баланс ДУС і впевнений, що досі в АП”, - написав він.

При цьому Шимків підкреслив, що питання про оренду обладнання та структуризації фінансування проекту ситуаційної кімнати АП не коментуватиме, бо “це приватне питання Петра Порошенко, адже він власним коштом забезпечував існування інструменту (ситрум - це інструмент) роботи Президента”. “Особисті речі та власне обладнання, які я, наприклад, приніс із собою з приходом в АП, я, до речі, забрав із собою, коли звільнився, бо це моя власність, яку я також в якості інструментів використовував у своїй повсякденній роботі”, - зазначив він.

“Так сталося, що грошей на побудову нормальної ситуаційної кімнати в країні не було. Ситуаційна кімната в АП не створювалась за бюджетні кошти. А все, що купував ДУС для АП за гроші бюджету, відбувалося в рамках бюджетів та законодавства про публічні закупівлі. Закупівель для ІТ потреб у форматі ДСК не застосовувалось. Все обладнання, що встановлювалось в кімнатах роботи Президента, перевірялось Держспецсзв’язком, а кімнати сертифікувались на рівень безпеки”, - наголосив Шимків.

При цьому він висловив думку, що судячи з опублікованого секретарем РНБО Олександром Данилюком відео з ситуаційної кімнати АП, для відновлення її роботи потрібні лише екрани та відеосервер.

“Але найголовніше в роботі ситуаційної кімнати не залізо, а люди (!) із досвідом аналітичної роботи, вмінням поєднувати та шукати інформацію, синтезувати сценарії відображення, а також створювати підґрунтя для прийняття рішень керівництвом країни. Збереження та навчання фахівців - ось що має бути головним пріоритетом”, - підсумував Шимків.

Читайте також: Цеголко пояснив, куди зникли сервери з ситуаційної кімнати АП

Як повідомлялося, 28 травня новопризначений секретар РНБО Олександр Данилюк заявив, що прийшов у ситуаційний кабінет в АП і не виявив там моніторів і серверів.

Прес-секретар п'ятого Президента України Святослав Цеголко заявив, що вся техніка із ситуаційної кімнати в Адміністрації Президента була орендована на кошти Петра Порошенка і нині повернута орендодавцю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-