Данилюк сказав, чому важливо зберегти “мінський формат

Данилюк сказав, чому важливо зберегти “мінський формат"

Укрінформ
Екс-міністр фінансів України, один з експертів команди Володимира Зеленського переконаний, що “мінський формат” переговорів потрібно зберегти, і сподівається на успіхи у вирішенні, насамперед, гуманітарних питань в рамках цього процесу.

Про це він заявив в інтерв'ю "Обозревателю".

"По-перше, щодо указів президента Російської Федерації, так званої "паспортизації", позиція Володимира (Зеленського - ред.) була досить чітко сформульована. Тобто, ми це розглядаємо як ще одну спробу зірвати Мінські домовленості і зірвати “мінський процес”. І, звісно, ми цього не можемо дозволити, бо цей процес важливий як інструмент, можливо, не найефективніший, але єдиний, який зараз є. Навколо якого зараз будується багато інших процесів, зокрема санкційні", - сказав Данилюк.

За його словами, наразі у мінських переговорах немає прогресу, люди на Донбасі продовжують гинути, і не тільки на фронті, але й через невирішені гуманітарні питання. "Не вдається вирішити деякі гуманітарні питання, бо без домовленості сторін вони не реалізуються. Усім потрібен прогрес. Але цей прогрес має бути досягнутий не лише коштом інтересів України. Тобто, це найперше має бути в інтересах миру та в інтересах усіх українців. Все ж ми сподіваємося, що ми досягнемо певних успіхів, особливо з гуманітарних питань", - наголосив Данилюк.

За його словами, вирішити низку гуманітарних питань в рамках мінських переговорів можна насамперед тому, що "тут набагато більше аргументів".

Читайте також: Зеленського поінформували про деталі перемовин у Мінську — Геращенко

Як повідомляв Укрінформ, 16 травня перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що наразі "йдуть дебати про перезавантаження мінських груп". Того ж дня вона повідомила, що написала заяву про звільнення з посади уповноваженого Президента України щодо мирного врегулювання на Донбасі та з посади представника України у гуманітарній групі.

19 травня представник України у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук заявив, що припинив свою участь у Мінських переговорах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-