Парубій підтримує ініціативу депутатів оскаржити розпуск Ради в КСУ

Парубій підтримує ініціативу депутатів оскаржити розпуск Ради в КСУ

Укрінформ
Голова ВР Андрій Парубій підтримує ініціативу депутатів оскаржити Указ Президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту і проведення позачергових виборів до ВР у Конституційному Суді.

Про це керівник парламенту заявив на позачерговому засіданні ВР, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Указ Президента не може зупинити ні Верховна Рада, ні її Голова. Може тільки суд визначити його відповідність до Конституції. Я знаю, що народні депутати планують подати звернення в Конституційний Суд, і я підтримую цю ініціативу народних депутатів", - сказав спікер.

Він нагадав, що 21 травня відбулися консультації голів фракцій з Президентом, і він особисто як Голова ВР близько 5 разів запитував Зеленського, на якій підставі той планує підписати Указ про розпуск парламенту. "Я вимагав, щоб була стенограма, і почув тільки одну відповідь: що він вважає, що коаліції не існує вже два роки", - зауважив Парубій.

Водночас, за словами керівника парламенту, він не знайшов у Конституції серед повноважень Президента норми "встановлювати або стверджувати про існування коаліції". "Як, до речі, таких повноважень не має і Голова Верховної Ради", - додав Парубій.

Читайте також: Цей парламент не включав у порядок денний незареєстрованих законопроектів - Парубій

Він підкреслив, що для нього важливим є лише той факт, що 17 травня 2019 року коаліція оголосила про свій розпуск. "І з цього моменту почався конституційний термін – 30 днів для формування нової коаліції. І ми перебуваємо в конституційному процесі формування коаліції. Вважаю, що Указ про розпуск парламенту суперечить чинній Конституції", - наголосив Парубій.

За словами спікера, він розуміє, що рішення КСУ може бути прийняте уже після самих виборів, але переконаний, що як Голова ВР має дати політичну оцінку цьому Указові, і його "автор буде нести відповідальність і за законом, і перед народом України".

Як повідомлялося, 21 травня після консультацій з керівництвом ВР і лідерами фракцій Президент підписав Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і проведення позачергових виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-