Ар'єв спрогнозував можливий розвиток подій відносно санкції проти РФ у ПАРЄ

Ар'єв спрогнозував можливий розвиток подій відносно санкції проти РФ у ПАРЄ

Укрінформ
Ситуація у Парламентській асамблеї Ради Європи є загрозливою, коли може бути скасований механізм санкцій проти Росії. Відтак, українські делегати і дипломати повинні демонструвати єдність і рішучість в Асамблеї.

Про це у Facebook заявив голова делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар'єв, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«До червневої сесії (ПАРЄ – ред.) ми підходимо з наступним набором: міністр закордонних справ подав у відставку; Верховна Рада після розпуску; Президент анічичирк про продовження санкцій і заявляє що готовий на всі умови, які досі передбачали лише капітуляцію. В таких умовах делегація в ПАРЄ і кадрові дипломати сильно обмежені в маневрі, і нам залишається тільки виступити єдиним фронтом. Стіною», - наголосив народний депутат.

Ар'єв пояснив можливий розвиток подій відносно санкції проти РФ у ПАРЄ. «Найближчий ризик – кінець червня у ПАРЄ. Загроза скасування механізму санкцій в Асамблеї і повернення делегації російського парламенту, який не тільки відповідальний за голосування про анексію Криму, а й відмовляється йти на будь-які кроки назустріч вимогам Ради Європи і продовжує шантажувати, у тому числі фінансами», - зауважив Ар'єв.

Проте нардеп висловив сподівання, що боротьба продовжиться.

«Навіть якщо в тилу стріляють у спину. Чи поки лише плюють. Головне, чи зможуть здорові, патріотичні і державницькі сили зараз перегрупуватися і об‘єднатися так, щоб на зовнішній арені тил не став другим фронтом, а захист від агресора не змінився білим прапором через стандартні для України граблі взаємопоборення – щоб новий президент навіть і не думав дати задню з Росією «на будь-яких умовах», - заявив голова української делегації в ПАРЄ.

Читайте також: Потрібна мобілізація депутатів, щоб не допустити повернення Росії до ПАРЄ — Кулеба

Він висловив занепокоєння, що за негативного сценарію для України єдність Євросоюзу у питанні російських санкцій теж може розвалитися.

«Ефект доміно. Тоді будуть наслідки, які наразі я і уявляти не хочу», - зазначив Ар'єв.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський вранці 20 травня склав присягу у Верховній Раді. У своїй промові він також висловив намір розпустити парламент та оголосити дострокові вибори.

Комітет міністрів Ради Європи на рівні глав МЗС на річній сесії 17 травня у Гельсінкі підтримав позицію, що усі країни-члени повинні мати право брати участь у статутних органах організації, включаючи Парламентську асамблею, а також мають голосувати на виборах нового генерального секретаря Організації у червні.

Водночас, рішення Комітету міністрів ще має затвердити у червні ПАРЄ.

Росія у червні 2017 року вдалася до фінансового шантажу РЄ, пояснюючи це накладанням на її делегацію санкцій у ПАРЄ.

Водночас, санкції відносно РФ в Асамблеї вже не є чинними від січня 2015 року. Натомість Росія спекулює цим питанням та не заявляє своїх делегатів на сесії Асамблеї.

Нині у Раді Європи діє потужне лобі, яке намагається повернути РФ до ПАРЄ, незважаючи на несплату Москвою внесків до бюджету Ради Європи, порушення норм міжнародного права, продовження агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-