Видача паспортів РФ в Україні є повтором грузинського сценарію - Цихелашвілі

Видача паспортів РФ в Україні є повтором грузинського сценарію - Цихелашвілі

Укрінформ
Державний міністр з питань примирення та громадянської рівності Грузії Кетеван Цихелашвілі заявила, що для Грузії сценарій з видачею російських паспортів дуже знайомий і в її країні знають до чого це призводить.

Про це Цихелашвілі сказала під час розмови з міністром з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадимом Чернишем, повідомляє прес-служба міністерства.

“Фактично президент Росії повторив в Україні те, що відбувалося в кінці 90-х та на початку 2000-х роках у Грузії: почав видавати російські паспорти населенню тимчасово окупованої частини Донбасу. На жаль, для нас це дуже знайомий сценарій і відомо, до чого він призводить”, - сказала Цихелашвілі.

За її словами, очевидно, що українські партнери теж добре розуміють, для чого Росії потрібні такі шаблонні заходи - саме для виправдання інших нелегітимних дій під приводом так званого “захисту інтересів своїх громадян”.

“На жаль, ми це все вже бачили, у тому числі, під час агресії у 2008 році. Сподіваюсь, подібного не станеться в Україні, яка за останні роки й так перенесла багато випробовувань. Але, зрозуміло, що це дуже тривожний сигнал про те, що Росія не збирається відмовлятися від своєї політики, а також сигнал про необхідність посилити наші зусилля і зусилля наших міжнародних партнерів для протистояння – мирного, але дуже принципового – нелюдській, мілітаристській політиці Російської Федерації”, - підкреслила міністр Грузії.

Зі свого боку, Черниш наголосив на важливості грузинського досвіду для прогнозування подальших кроків Російської Федерації та протидії таким крокам.

"Я вважаю, що Україна не може визнавати паспорти, які видаються Російською Федерацією нашим громадянам, що проживають на тимчасово окупованих територіях Донбасу. І як свідчить досвід Грузії, видача паспортів ніяк не вплине на соціально-економічний стан окупованих територій та не покращить добробут населення, вимушеного залишатися в окупації. Наразі наше Міністерство готує ряд пропозицій для змін законодавства щодо невизнання Україною відповідних документів”, - наголосив Черниш.

Читайте також: Паспортами на Донбасі Росія прокладає шлях до повномасштабної агресії — Полторак

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня президент РФ Володимир Путін підписав указ, згідно з яким на спрощений порядок отримання російського паспорта можуть претендувати жителі ОРДЛО, а також громадяни України, які в березні 2014 року проживали у Криму. У МЗС України засудили рішення Кремля про спрощений порядок надання російського громадянства громадянам України, заявивши, що це грубе порушення норм міжнародного права і державного суверенітету України.

Також у відповідь на указ Президента РФ Україна невідкладно звернулась до міжнародного співтовариства про екстрене засідання Ради безпеки ООН. Рішення РФ про паспортизацію українських громадян викликало негативну реакцію міжнародного співтовариства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-