«Закон про ізоляцію Рунету»? Ні – про втручання в приватне життя

«Закон про ізоляцію Рунету»? Ні – про втручання в приватне життя

Укрінформ
Новим законопроектом Держдума перетворює РФ на тоталітарну країну

У вівторок, 16 квітня, російська Держдума ухвалила у третьому, остаточному читанні закон про «суверенный российский интернет», як його звикли називати останні півроку. Приблизно місяць тому ми вже розповыдали про це у матеріалі «Скільки суверенних інтернетів потрібно Росії? Підготовка до війни і розпил грошей – два боки однієї медалі».

Але тепер, коли закон набув остаточного вигляду, до тієї теми варто повернутися і ось чому. Головний пункт минулого матеріалу полягав у тому, що в Росії йде паралельна робота над двома суверенними інтернетами. По цивільній лінії – це той закон, що проходить через Держдуму. І по військовій лінії – створення закритої системи обміну цифровою інформацією МТСС (мультисервісна транспортна мережа зв'язку). Тепер, з остаточним ухваленням нового закону, прояснилося багато важливого і цікавого.

ОБМАНКА І СПРАВЖНЯ СУТЬ ЗАКОНА

Нинішня російська влада за довгі роки монопольного правління навчилася витончено проводити необхідні їй закони. Іноді вони проходять перше-друге-третє читання так швидко, що ніхто й оком не встигне змигнути. А іноді закон у процесі проходження через друге-третє читання мурижиться так довго, що усі втомилися обговорювати його. І закон, ухвалений в остаточному варіанті, вже не привертає такої уваги, на яку заслуговує. Саме так сталося у випадку з «суверенным Рунетом».

Російська преса, у тому числі «ліберальна», російські опозиційні діячі досить мляво і неточно відреагували на ухвалення цього закону (єдине виключення – ефір відомого журналіста Сергія Пархоменка на «Эхо Москвы». Відповідно, щоб зрозуміти, що сталося, треба дивитися велику трійку, точніше трійку-плюс російських ЗМІ, що мають велику і кваліфіковану російську редакцію – Voice of America, ВПС т/к «Настоящее время» (Голос Америки + Радіо Свобода).

У чому перша і головна помилка тих, хто пише про цей закон за інерцією, не звертаючи великої увагу на зміни, що відбулися в ньому? Повідомляється, що це закон про ізоляцію Рунету, виключно про «обеспечение безопасного и устойчивого функционирования» інтернету на території Росії. Тобто за замовчуванням передбачалося, що цей закон – про відсікання російського інтернету від світової Мережі. В реальності ж закон – трохи про інше. І тут корисно для початку ознайомитися з назвою ухваленого законопроекту "Про внесення змін у Федеральний закон "Про зв'язок" і Федеральний закон "О связи” и Федеральный закон “Об информации, информационных технологиях и о защите информации” (в части обеспечения безопасного и устойчивого функционирования сети «Интернет» на территории Российской Федерации)".

Ось цей от «Интернет на территории РФ» виявляється лише обманкою, відволіканням уваги. Насправді все ще гірше – це зміни до «Закон о связи» і «Закон об информации», причому такі зміни, які прямо порушують основоположні громадянські права росіян, такі як «право на неприкосновенность частной жизни, личную и семейную тайну, защиту своей чести и доброго имени» (стаття 23 Конституції РФ). Відповідно, нові поправки в старі закони порушують і статтю 24, в якій говориться, що «Сбор, хранение, использование и распространение информации о частной жизни лица без его согласия не допускаются».

Різке посилення контролю за особистим життям громадян РФ – завдяки цьому закону – досягає такого рівня, що це перетворює Росію з авторитарної країни на тоталітарну країну з антиутопій.

І ось як це діє.

ВІД АВТОРИТАРИЗМУ ДО ТОТАЛІТАРИЗМУ

Усі нові закони приймаються в РФ з благими цілями. От і оновлений закон повинен протидіяти загрозам безпеки країни.

З цією метою у провайдерів інтернету в Росії буде встановлюватися якесь нове технічне обладнання, призначене для дистанційного централізованого управління. І воно буде здійснюватися, коли влада вважатиме, що виникли якісь загрози безпеки. (Які саме загрози, в чому вони полягають – вирішуватиме уряд РФ, поки ж це настільки розмито, що можна сказати – взагалі не визначено).

А далі у законі з'являються «лица, участвующие в централизованном управлении». Хто це, що це? Це якийсь новий підрозділ всередині сумнозвісного Роскомнагляду, називається – Центр моніторингу та управління.

І ось тут – камбек. Виявляється, ще 22 лютого цього року російський уряд вже опублікував постанову про створення цього самого «Центра мониторинга и управления сетью связи общего пользования». Ось в чому принадність російської керованої демократії. Закон ще не ухвалено, а його реалізація вже йде на повну, і витрати в бюджеті прописуються. Відкриється названий Центр зовсім скоро – з 1 липня. А в цілому вся система контролю повинна запрацювати до кінця року.

А тепер – просте пояснення ухвалених законів. Коли і наскільки російська влада вирішить, що щось або хтось загрожують «безопасному и устойчивому функционирования сети «Интернет» на территории Российской Федерации», статті 23 і 24 російської конституції фактично припиняють діяти. Без жодного судового рішення, навіть без клопотань з боку спецслужб якісь люди, ймовірно, з погонами, з Центру моніторингу та управління мережею отримують можливість безмежного втручання в приватне життя громадян Росії.

Враховуючи те, яку роль відіграє інтернет у нашому житті, це можливість нічим не обмеженого контролю за росіянами. За всім – приватним листуванням, покупками, фінансовими, банківськими діями. Без будь-якого, повторюся, додаткового судового рішення, а в робочому, так би мовити, порядку.

Це і є тотальний контроль. Тобто, власне – тоталітаризм.

БОРОТЬБА З TELEGRAM: НЕ ДОЖЕНЕМО, ТАК ХОЧ ЗІГРІЄМОСЯ

Залишається сказати ще про кілька важливих деталей у зв'язку з ухваленим російським законопроектом.

Нещодавно глава Роскомнагляду Олександр Жаров зробив разюче заяву з приводу Telegram: «Очевидно, что существующая система блокировки, которая предполагает блокировку операторами связи по сигнатуре IP-адрес и DNS, не оказывает того воздействия, которая должна была бы оказывать, если бы мы говорили о блокировке».

Ну, насамперед вражає вишуканість виразів, гідна кращих зразків Остапа Вишні та Михайла Зощенка. Але у перекладі з канцелярського це означає, що Роскомнагляд нічого не може зробити з Telegram. А далі як велике досягнення його відомства глава Роскомнагляду назвав те, що Telegram зараз, на його думку, «загружается медленнее».

І який з цього висновок? Що там далі говорить Жаров: «Но мы сейчас говорим о противодействии распространению запрещенной информации на территории РФ… Мы по-прежнему определяем IP-адреса, на которых Telegram существует. Блокируем их». Тобто – блокування є безглуздим, але ми його продовжимо.

Новий закон допоможе і в цьому – не технічно, а юридично. Пам'ятається, в періоди найбільш жорсткої боротьби з Telegram Роскомнагляд закривав таку кількість IP-адрес, що це призводило до збоїв у роботі банків, відомств, інтернет-магазинів. Раніше можна було хоча б спробувати висувати якісь претензії. Тепер же не тільки Роскомнагляд, але і всі провайдери заздалегідь, апріорі, відмиваються від будь-яких звинувачень у порушенні роботи інтернету. Оскільки тепер є норма, за якою провайдери не несуть відповідальності «сбои в сетях связи в результате функционирования технических средств противодействия угрозам». А це означає, Роскомнагляд у полюванні за Telegram (або будь-яким іншим неугодних сервісом) у будь-який момент може відновити «ковровые бомбардировки» по сотнях тисяч IP-адрес.

Ухвалений законопроект прописаний так узагальнено, що в ньому можна знайти й інші великі можливості. Наприклад, йдеться про створення якоїсь нової «национальной системы доменных имен», яка займеться контролем і обліком імен, що входять в російську національну доменну зону «.ru». А це у підсумку може обернутися переділом всього існуючого ринку доменних імен в Рунеті. Щонайменше – офіційним рекетом власників вже існуючих імен, рекетом хоч разовим, хоч регулярним, – це вже як захочуть можновладці...

Що ж в остаточному підсумку? Розвинемо нашу заявлену з самого початку концепцію двох «суверенных» Рунетів в Росії. Окремим, ізольованим, інтернетом займається і буде займатися військове відомство – міністерство оборони РФ. Тут бюджет взагалі ні полічений, тому можливості великі. Цей інтернет від початку створюється поза зв'язком зі світовою Мережею. Його ж РФ буде застосовувати у разі великого військового конфлікту.

І зовсім інше завдання стоїть перед російським сегментом світового інтернету. Він не відключається, а ставиться під контроль спецслужб, робиться повністю прозорим для них. У такому інтернеті, великою мірою, і немає вже потреби полювання за Telegram, тому що під контроль береться не акаунт у якомусь сервісі, месенджері, а будь-яка IP-адреса конкретного громадянина, який перебуває на території Росії.

Ну і друга функція цього контрольованого інтернету добре описується словами – «люди, как вторая нефть». З'являється можливість вилучати зайві доходи громадян, організацій як через переділ ринку доменних імен, так і завдяки введенню будь-яких нових обтяжень, інтернетних податків.

Крім того, забезпечення усіх провайдерів в РФ якимось централізовано керованим додатковим техобладнянням потрібно ось навіщо. В перспективі усі ці IP-адреси, усі ці користувачі в якийсь момент можуть бути відключені від світової Мережі та підключені до абсолютно автономного російському інтернету, який створюють військові (до другого читання законопроекту була підготовлена спеціальна поправка, згідно з якою великі провайдери, які володіють транскордонними каналами зв'язку, повинні будуть брати участь у навчаннях з відключення Росії від світової мережі). Але це у майбутньому. І якщо вийде після розпилу.

А поки у російських інтернет-майстрів від влади справ і так по горло – треба освоювати кошти, які вже виділені під закони, які вже ухвалені.

Олег Кудрін, Рига

Карикатура, Сергій Йолкін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-