70 років. Привітаємо НАТО і себе: нам з ними є що захищати

70 років. Привітаємо НАТО і себе: нам з ними є що захищати

Аналітика
Укрінформ
Міністри країн НАТО на саміті у Вашингтоні запевнили Україну в своїй підтримці, бо вони вже не такі наївні щодо Росії

Північноатлантичний альянс відзначив 70-річчя - ювілей, який для людини означав би глибоку пенсію, але натовцям нині не до почесного відпочинку. Ця організація на злеті. Хто пам’ятає нині про інші оборонні союзи ХХ століття: СЕНТО, СЕАТО, Варшавський договір. А НАТО є - і на підйомі. Чому? Бо є що захищати.

Втім, для початку, як і належить, розповімо трохи про народження та зростання ювіляра.

Загострення міжнародної обстановки, зокрема комуністичний переворот Чехословаччині та блокада Західного Берліна в 1947-1948 роках спонукало п'ять західноєвропейських країн - Бельгію, Великобританію, Люксембург, Нідерланди і Францію - створити спільну систему оборони, підписавши в березні 1948 року Брюссельський договір. Потім відбулися переговори з США і Канадою щодо спільного захисту. Ці переговори і завершилися підписанням Вашингтонського (Північноатлантичного) договору.

Підписання Північноатлантичного договору
Підписання Північноатлантичного договору

Тож 4 квітня 1949 року Північноатлантичний договір (North Atlantic Treaty, з перших літер якого і складено нині звичну назву - НАТО) підписали 12 країн – до зазначених сімох додалися Данія, Ісландія, Італія, Норвегія та Португалія. 24 серпня 1949 року Договір ратифікували уряди країн-учасниць. А от сама міжнародна організація, яка і додала літеру “О” до абревіатури НАТО, була створена дещо пізніше — на початку 50-х. Греція і Туреччина увійшли в НАТО в 1952 році, ФРН - у 1955-му (а НДР "автоматично" додалася після об'єднання Німеччини), Іспанія - в 1982-му.

Між 1999 і 2017 роком до Альянсу приєдналися ще 9 колишніх «ворогів»: екс-учасників Варшавської угоди, Албанія та три екс-республіки Югославії (ще одна, Північна Македонія, нині в процесі прийняття). Це стало можливим завдяки системі кандидатства: спочатку кандидатам було необхідно приєднатися до плану дій щодо членства в НАТО, реалізувати їх і, нарешті, приєднатися до альянсу.

Зараз мало кому це відомо, але ще в 1954 році Україна… подавала заявку на вступ до НАТО. Тоді, після смерті Сталіна, радянські керівники вирішили «промацати ґрунт» і подали заявку про вступ до Північноатлантичного альянсу всього СРСР та на додачу ще дві окремі заявки – від України та Білорусі як членів ООН… Подали, нічим не ризикуючи: не приймуть – буде пропагандистська кампанія про закритість і ворожість капіталістів. Так і сталося. А прийняти Україну окремо від СРСР - тоді й подумати про таке ніхто не зміг…

Порошенко заявив, що підпише річну програму партнерства з НАТО

Президент України Петро Порошенко у вітанні з нагоди 70-річчя створення НАТО, опублікованому на Facebook, заявив, що підпише чергову річну національну програму зміцнення партнерства з НАТО, а рух до Північноатлантичного альянсу залишається безальтернативним напрямом для України.

Україна ще з початку 1990-х бере участь у спільних з НАТО навчаннях та миротворчих операціях. 3 квітня 2008 на Бухарестському саміті на рівні глав держав та урядів держав-членів Північноатлантичної Ради одностайно було погоджено Декларацію, у якій Україну (нарівні з Грузією) було запевнено в майбутньому набутті членства в НАТО, але за два роки - 2 квітня 2010 року - щойно оголошений Президентом Янукович ліквідував міжвідомчу комісію з питань підготовки України до вступу в НАТО і національний центр з питань євроатлантичної інтеграції.

Ситуація кардинально змінилася в 2014 році після Революції гідності та початку російської агресії. У країні стрімко – з 20-30 до 50-60 відсотків, за опитуваннями - зросло розуміння необхідності колективного захисту спільно з європейськими країнами, як і розуміння, що втрачена нагода 2010 років набути цей захист уможливила й саму агресію РФ та анексію Криму.

У грудні 2014 року Верховна Рада підтримала законопроект Президента України Петра Порошенка про відмову від позаблокового статусу, а Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запевнив, що Україна може стати членом альянсу, коли відповідатиме стандартам та принципам, які є умовою набуття членства.

Міністри країн НАТО зустрілись у Вашингтоні святкувати і обговорювати проблеми

Міністри закордонних справ НАТО під час зустрічі у Вашингтоні 3-4 квітня обговорили найважливіші проблеми сучасної безпеки, головною з яких є необхідність стримування агресивних дій Росії. Про це ще напередодні повідомила постійний представник США при НАТО Кей Бейлі Гатчінсон.

«Надання «парасолі безпеки» для Європи та Північної Америки є саме тим, що НАТО має намір робити й надалі. Стримування російської агресії було для нас однією з головних проблем протягом 70 років. На сьогодні, очевидно, одна з наших головних цілей – показати Росії, що вона не може зазіхати на суверенітет європейських країн, що ми зберігаємо єдність, щоб цього не трапилося», - зазначила американський посол.

Вона зазначила, що йдеться про всі форми російської агресії: хімічної, як це вже було у Великобританії, гібридної, як відбувається зараз в Україні, відкритої - як у Грузії, та кібернетичної – як проти США. А також наголосила, що Чорноморська ініціатива, за якою НАТО нарощує власну присутність у Чорноморському регіоні, спрямована не лише на стримування Росії, а й на припинення її дій з дестабілізації України. «Крім того, ми маємо переконатися в тому, що всі країни НАТО в Чорноморському регіоні, також під нашою «парасолею безпеки», - додала представник США при НАТО.

Звернімо увагу, що на відміну від попередніх ювілеїв – 10 і 20 років тому – до Вашингтону зібралися не перші особи держав: президенти та прем’єр-міністри, а міністри закордонних справ. І приймає саміт не сам президент країни, а держсекретар Майк Помпео. Таке пониження статусу заходу сталося через конфліктну позицію, яку займає щодо НАТО Президент США Дональд Трамп, але водночас саміт став більше робочою зустріччю, присвяченій вирішенню конкретних питань, ніж урочистим святом.

Втім, американський президент зустрівся з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у Вашингтоні. І генсек навіть дипломатично подякував йому за те, що Трамп вимагає від країн-членів НАТО підвищувати свої фінансові внески в Альянс. За версією The Times, країни-члени Північноатлантичного Альянсу цього березня продовжили дію мандата Столтенберга на посаді генерального секретаря саме «через Трампа», аби не дати президенту США призначити на головування в блоці свою людину. Продовження дії мандату Єнса Столтенберга на посаді Генерального секретаря НАТО стало першим в історії Альянсу, таким чином він очолюватиме блок протягом восьми років поспіль.

Єнс Столтенберг та Дональд Трамп
Єнс Столтенберг та Дональд Трамп

Ну що ж, НАТО – не окрема держава і навіть не окрема армія. Це міжурядова організація 29 держав-союзників, тож коли є проблеми у держав, то проблеми НАТО – це лише їх проекція на військову сферу. І коли це стосується небажання витрачати гроші з бюджету. І коли про це стосується популізму при владі.

Агресія Росії лише посилюватиметься

Агресивна поведінка Росії залишається одним із головних викликів для північноатлантичної спільноти, разом з тероризмом та іншими загрозами, втім надалі може лише посилюватися, заявив під час виступу на спільному засіданні обох палат Конгресу США Єнс Столтенберг.

"У 2014 році Росія незаконно анексувала Крим. Це стало першим випадком у Європі з часів Другої світової війни, коли одна країна силою забрала частину іншої… Це, в тому числі, масштабне нарощування військової сили від Арктики до Середземномор'я, від Чорного моря до Балтійського моря, застосування бойового нервово-паралітичного газу у Великій Британії, підтримка кривавого режиму Асада в Сирії, постійні кібернапади на союзників і партнерів НАТО", - підкреслив Столтенберг.

Крім того, за його словами, Росія продовжує багаторівневу кампанію дезінформації та здійснює спроби втрутитися в демократичні процеси.

НАТО відповіло найбільшим посиленням колективної оборони впродовж десятиліть. Уперше, за його словами, були розгорнуті війська на території східних союзників. "Ми підвищили боєготовність наших сил, потроїли чисельність сил реагування НАТО, модернізували наші командні структури, посилили нашу оборону, крім того, ми активізували нашу підтримку близьких партнерів – Грузії й Україні. Суверенні країни мають суверенне право обрати свій шлях", - наголосив генсек НАТО.

Росія під час Керченської кризи перейшла від гібридної до відкритої агресії

Остання агресія Росії в Керченській протоці підтвердила, що Москва перейшла від гібридної агресії, де використовувалась тактика "зелених чоловічків", до відкритої збройної загрози, отже НАТО у відповідь посилює стримування РФ і підтримку України, заявила під час виступу в Вашингтоні заступник генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер.

Затримання 24 українських моряків, які досі утримуються в ув'язненні в Москві, а також трьох українських суден дає уявлення про те, як загострюються виклики з боку Росії, яка намагається поширити свій контроль у регіоні.

"Ми дуже уважно стежимо за цим, і звісно НАТО вже зробило багато роботи з Україною і Грузією для зміцнення їхніх Збройних сил, зокрема, військово-морського компоненту – як ВМС, так і берегової охорони", - зауважила Геттемюллер.

"Отже, ми хотіли би сказати, що зараз НАТО вже має значну присутність у Чорному морі, і ми продовжимо там знаходитися з метою підтримки наших партнерів у регіоні",- підкреслила заступник генерального секретаря НАТО.

Що буде далі

Оборонний коледж НАТО підготував доповідь зі сценаріями розвитку військового блоку напередодні 70-ї річниці його утворення. Документ розміщено на офіційному сайті навчального закладу.

Всього автори доповіді пропрацювали три шляхи розвитку - «хороший», «поганий» і «жахливий».

«В цілому оцінка діяльності НАТО за останні 70 років є позитивною. Сили альянсу переважали під час холодної війни і адаптувалися до принципово іншому середовищі в епоху, яка настала після », - йдеться в доповіді.

За хорошого сценарію Північноатлантичний альянс зможе впоратися з усіма викликами і розробити нову стратегію, щоб найкращим чином впоратися зі змінною картиною в геополітиці. НАТО, вважають експерти, має зробити внесок у стосунки між провідними світовими державами як у військовому, так і в політичному плані.

У негативному сценарії розвитку НАТО не може визначити, що йому варто робити, якої стратегії дотримуватися, що не дозволяє йому рухатися за межі заходів щодо стримування Росії. Блок страждає від відсутності політичної згуртованості, відзначили експерти. «Погане» пов'язане з нездатністю держав-учасників визначити ключові завдання організації. «При такому« поганому »майбутньому політична роз'єднаність і короткозорість приведуть до регіоналізації НАТО і зменшення ролі альянсу в питаннях світового порядку», - підкреслюється в документі.

За«жахливого» сценарію альянс втрачає свої позиції в геополітиці, забезпечення безпеки країн-учасників стає для нього вже неактуальним. Сподіваймося, що цей пункт дослідники включили у висновок суто з наукової коректності – щось на зразок того програміста, який бере повну склянку, коли хоче пити, і порожню – коли не хоче.

Але жарти жартами, а загрози перед блоком настільки серйозні, що на нинішньому Вашингтонському саміті всі держави-члени НАТО погодилися з необхідністю збільшити видатки на спільну оборону та посилити протидію гібридним загрозам. Про це заявив державний секретар США Майк Помпео.

“На саміті ми обговорили розподіл фінансових зобов’язань. Жоден альянс не може вижити без належних інвестицій від усіх партнерів. Наші союзники згодні із США у тому, що видатки треба збільшувати. Кожен із них… Я радий, що з 2016-го року союзники пообіцяли $41 млрд, і до кінця наступного року ця цифра зросте до $100 млрд. Це не маленька сума й гарно витрачені кошти. Держави можуть пишатися своїм внеском”, - зазначив держсекретар.

Тож вітаємо НАТО… і себе

Цікаво спостерігати за реакцією Росії. Там дуже пишаються тим, що їх згадують на кожному кроці: мовляв, без нас і НАТО – не НАТО. Не повірите – примудряються докоряти Європі, що та своєю демократією занапастила класичні, заточені на смертельний бій армії, особливу …німецьку  -з її досконалою дисципліною та технікою.

Бракне їм клепки збагнути, що від нищівного розгрому їх досі рятує саме те, до чого вони ставляться з таким презирством: ненасильницький європейський менталітет. Перш ніж буде застосована воєнна сила, має скластися «150-відсотковий консенсус», що інакше вже неможливо, а доти - терпляче і впродовж місяців, або й років, перепробувати все… Втім, за останні 5 років до стовідсоткової планки цей консенсунс уже підійшов…

У Росії сподіваються, що здатність і готовність майже 30 держав до реальних дій послаблять: а) міжмовні бар’єри, б) чвари з Трампом, через які європейці тепер збираються створювати ще й власну Євроармію, та в) неготовність розніжених комфортом громадян країн НАТО… вмирати в бою за якісь там «Нарви» і «Донбаси» на відміну від «безбашенних» російських бійців, яких «баби еще нарожают». Але НАТО є що захищати – свободу і демократію народів від тоталітарних та імперських зазіхань.

Тож вітаємо НАТО із ювілеєм, який Альянс зустрічає в складній обстановці, але - хорошій формі. А себе – з тим, що Бог і НАТО бережуть нас від кримінального імперського утворення під назвою «РФ» з його безбашенною генетикою і людожерською практикою.

Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-