Прокурори зачитали чверть обвинувального акту у справі Вишинського

Прокурори зачитали чверть обвинувального акту у справі Вишинського

Укрінформ
Під час судового засідання у четвер представники прокуратури АР Крим зачитали чверть обвинувального акту у справі керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського. Суд оголосив перерву до 15 квітня.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, із 80 сторінок обвинувального акту прокурори Євген Комаровський і Валерій Хараїм зачитали 18.

У документі йшлося про те, що на початку 2014 році особа на ім'я Захар Виноградов запропонував Кирилу Вишинському очолити представництво російського "МИА "Россия сегодня" в Україні. У свою чергу Вишинський погодився на пропозицію і приступив до виконання обов'язків керівника згаданого представництва.

При цьому обвинувачений, за твердженням прокуратури, розумів, що основою його діяльності буде не об'єктивне висвітлення дійсності, а ведення інформаційної війни, маніпулювання суспільною свідомістю, зокрема, шляхом поширення недостовірної, неповної або упередженої інформації проти України.

За версією прокуратури, з 2014 по 2017 роки Вишинський розмістив на підконтрольному "МИА "Россия сегодня" інтернет-ресурсі "РИА Новости Україна" 72 публікації, у яких, як свідчать висновки проведених експертиз, є заклики до зміни територіальних меж і форми державного устрою України, виправдовується анексія Криму і спростовується агресія Росії відносно України. Також у одній зі статей агітувалося за створення на території України нової держави під назвою "Новоросія" зі столицею у Донецьку.

Загалом проведена на замовлення прокуратури текстуальна експертиза встановила: розміщені Вишинським публікації просувають ідеї про те, що Україна - це несамостійна держава, яка зазнає краху в політичній, соціально-економічній і оборонній сферах, а український народ історично не здатен на самостійні перемоги у війні.

Також експертиза показала: у публікаціях є думка про те, що українська влада є фашистська, деструктивна, байдужа до свого народу, ЗСУ і добровольці - аморальні і воюють за гроші, а війна на Донбасі незрозуміла для більшості українців.

При цьому РФ позиціонувалася як така, що беззаперечно переможе у воєнних діях з Україною, а для США і західноєвропейського політикуму відносини з Росією важливіші, ніж Україна з її територіальними проблемами.

Читайте також: Суд розпочав розгляд справи Вишинського

Також у статтях ішлося про те, що вибори, які відбулися в так званих ДНР і ЛНР, є легітимними, а тому ці території юридично відокремилися від України, і цей процес є незворотнім.

Наступне судове засідання у справі Вишинського відбудеться 15 квітня о 16 год. 15 хв.

Як повідомляв Укрінформ, Вишинського затримали у Києві 15 травня 2018 року. Тоді за результатами слідчих дій було отримано докази того, що інформація, розміщена на інтернет-ресурсі "РИА Новости Украина", містить заклики, спрямовані на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності України, державній і інформаційній безпеці.

Вишинського заарештували без права внесення застави і оголосили підозру в державній зраді. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі в разі визнання його винним. Він усі обвинувачення заперечує.

Пізніше Вишинський під час засідання суду у його справі заявив, що виходить з українського громадянства і звернувся до президента РФ Володимира Путіна за захистом.

Українська сторона неодноразово заявляла, що готова розглянути питання передачі Вишинського Росії в обмін на утримуваних там українців.

За результатом досудового розслідування прокуратура АР Крим направила обвинувальний акт відносно Вишинського до Подільського райсуду Києва для розгляду по суті. Вишинський утримується у Київському слідчому ізоляторі.

26 березня Подільський райсуд столиці подовжив Вишинському термін тримання під вартою до 24 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-