Денісова пропонуватиме Раді вдосконалити виборче законодавство

Денісова пропонуватиме Раді вдосконалити виборче законодавство

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, офіс якої проводить свій моніторинг щодо дотримання прав громадян під час виборів, має намір пропонувати Верховній Раді удосконалити виборче законодавство.

Про це вона повідомила на брифінгу в Укрінформі.

"Безумовно, потрібні зміни до виборчого законодавства, і ми будемо такі рекомендації за підсумками свого моніторингу робити Верховній Раді України. Що потребує уваги, то це ситуації з реєстром виборців, який не актуалізований, не має внесених змін з 2008 року. Ми будемо звертатися до Мін’юсту, який цим питанням опікується. Це його повноваження і потрібно це зробити", - сказала Денісова.

Омбудсмен також має намір звернути увагу Міністерства юстиції на недоліки роботи пенітенціарної служби, бо там є велика кількість зауважень до організації самого виборчого процесу.

Читайте також: Сюмар: Я не бачу зараз голосів у Раді за зміну виборчої системи

"Є й пропозиції, які потрібно вирішити і до другого туру. І ми їх надішлемо", - запевнила вона.

На переконання Денісової, потребує врегулювання й робота Центрвиборчкому щодо дільничних виборчих комісій. "Бо люди, які там є, не обізнані у виборчому процесі. Навчання ніякого не проводилося, окрім як кандидатами у Президенти та їхніми виборчими штабами, а це зовсім інше навчання. Тому будемо звертатися, щоб ЦВК прийняла рішення щодо розташування виборчих дільниць, бо якщо людина не може потрапити на виборчу дільницю, то це порушення її права", - сказала вона.

Брифінг "Моніторинг дотримання виборчих прав громадян під час виборів Президента України" / Фото: Худякова Олена, Укрінформ

Омбудсмен звернула увагу на те, що це перша спроба офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини зробити такого роду моніторинг дотримання прав людини на виборах. Поки що на гарячу телефонну лінію до Уповноваженого ВР України з прав людини продовжують активно надходити численні звернення громадян. Найбільше скарг з Дніпропетровської, Донецької та Київської області.

Як повідомляв Укрінформ, 31 березня в Україні проходять вибори Президента. У виборчому бюлетені 39 кандидатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-