У НАТО на Україну чекають

У НАТО на Україну чекають

Аналітика
Укрінформ
І роблять для підтримки її територіальної цілісності та європейського курсу дедалі більше

Три кораблі з нечорноморських країн НАТО завершили прохід через Босфорську протоку та увійшли в Чорне море. На оприлюдненому відео видно, що першим через Босфор проходив корабель ВМС Нідерландів «Eversten», за ним – корабель ВМС Іспанії“ Santa Maria», останнім перехід здійснив корабель ВМС Канади «Toronto». Два останні входять до 2-ї постійної військово-морської групи НАТО (SNMG2). Кораблі супроводжували турецькі човни берегової охорони, а здаля стежили два російські кораблі "Іван Хурс" і "Василь Биков".

Судна увійшли в Чорне море 28 березня в рамках навчань «Морський щит - 2019», які країни НАТО проводять спільно з Україною та Грузією. У навчаннях також планується участь кораблів чорноморських країн НАТО: Болгарії, Румунії та Туреччини.

"Після напруженості між Україною та Росією в Керченській протоці, НАТО відправляє на Чорне море велику кількість лінійних кораблів одночасно", - пояснило турецьке видання CNN Turk.

HMCS 'Toronto' проходить Босфор
HMCS 'Toronto' проходить Босфор

Кораблі, за збігом, прибули саме до виборів в Україні

Під час проведення виборів Президента України та підбиття підсумків голосування у Чорному морі перебуватимуть кораблі НАТО, повідомляє у Facebook голова спостережної ради "Майдану закордонних справ" Андрій Клименко.

"Під час виборів Президента України та підбиття підсумків голосування в Чорному морі перебуватимуть кораблі 2-ї Постійної середземноморської військово-морської групи НАТО SNMG2 та хтось ще. Наразі відомо про фрегат Королівських ВМС Канади HMCS "Toronto" (FFH 333) і фрегат ВМС Іспанії ESPS "Santa Maria" (F-81)", - написав він.

Клименко припускає, що в акваторії Чорного моря також будуть і кораблі 6-го флоту США.

Він нагадав, що у 2014 році під час виборів Президента України в Чорному морі перебували великий розвідувальний корабель ВМС Франції (A759) "Dupuy de Lome" та ракетний крейсер 6-го флоту США (CG72) "Vella Gulf".

Як зазначив Клименко, в Чорному морі з 21 березня вже перебуває тральщик ВМС Франції (M-653) "Capricorne", який залишиться в Чорному морі до 2 квітня 2019 року.

Нагадаємо, що 19 лютого ц.р. до Чорного моря увійшов американський ракетний есмінець USS Donald Cook (DDG75), який у січні вже провів в його акваторії майже тиждень. 25 лютого бойовий корабель Шостого флоту США прибув до Одеси, щоб взяти участь у спільних навчаннях з українськими кораблями та кораблями інших країн НАТО. Також у лютому плавбаза Werra зі складу військово-морських сил ФРН в рамках постійної протимінної групи НАТО відвідала два болгарських порту - Бургас і Варну.

Що захищає «Морський щит»

Навчання Sea Shield  (“Морський щит») стали вже традиційними для Чорного моря. Торік вони тривали тиждень у румунському порту Констанца , причому одночасно з військовими навчаннями країн-членів і партнерів НАТО «Їжак-2018» в Естонії.

Для участі в Sea Shield 18 в Чорне море зайшли кораблі 2-й постійної військово-морської групи НАТО (SNMG-2) в складі британського ракетного есмінця «Дункан» і фрегатів «Вікторія» (ВМС Іспанії), «Байерн» (ВМС Німеччини) , «Гемлік» (ВМС Туреччини), а також кількох кораблів меншого рангу. Всього в військових маневрах були задіяні 21 бойовий корабель, 10 літаків, субмарина і 2300 військових з Румунії, Болгарії, Туреччини, України, Греції, Іспанії, Великобританії і США. Крім того, Лондон відрядив на навчання три винищувача «Тайфун».

Метою навчань зазначено боротьбу з асиметричними загрозами в повітрі, під водою і на море по передбачуваному геополітичному сценарієм.

У 2017 році в навчанні брали участь оперативні групи штабів командувань ОВММ НАТО, військово-морських сил Румунії і Туреччини, постійна група №2 об'єднаних військово-морських сил блоку. Всього було задіяно понад 2,8 тис. військовослужбовців, до 20 кораблів і допоміжних суден, близько десяти літаків базової патрульної авіації і протичовнових вертольотів від збройних сил Болгарії, Греції, Іспанії, Канади, Румунії, США та Туреччини.

Особливістю Sea Shield-17 було зростання більш ніж на 40% в порівнянні з попереднім роком числа країн з широким залученням бойових кораблів нечорноморських держав (есмінець УРО "Портер" ВМС США, фрегат УРО "Альміранте Дон Хуан де Бурбон" ВМС Іспанії, фрегат "Сент-Джонс" ВМС Канади).

Таким чином керівництво Північноатлантичного союзу діє за планом підвищення військового потенціалу НАТО після сплеску агресії РФ. Нагадаємо, що ця стратегія затверджена на Уельської зустрічі глав держав і урядів країн альянсу у вересні 2014 року і розвинена на Варшавському саміті блоку в липні 2016-го.

Генсек НАТО прямо каже, чому так відбувається

НАТО посилило свою військову присутність у Чорному морі у відповідь на активну мілітаризацію цього регіону Росією після незаконної анексії Криму та нещодавніх агресивних дій російських військових проти українських кораблів в районі Азовського моря. Про це 25 березня у Тбілісі заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільної прес-конференції з прем’єр-міністром Грузії Мамукою Бахтадзе, пряма аудіотрансляція якої велася на офіційному сайті НАТО.

Генеральний секретар НАТО під час візиту до Грузії
Генеральний секретар НАТО під час візиту до Грузії

«Чорне море має велике значення як для НАТО, так і для Грузії. Ми маємо усвідомлювати – те, що ми бачимо – це суттєва мілітаризація Росією регіону Чорного моря, особливо після незаконної анексії Криму. Ми також бачили агресивні дії Росії проти українських кораблів неподалік від Азовського моря та Керченської протоки. (У відповідь) НАТО збільшило свою присутність у Чорному морі, і ми працюємо разом із Грузією над вирішенням викликів у сфері безпеки у Чорноморському регіоні», - зауважив генеральний секретар Альянсу.

Він повідомив, що зараз НАТО має більше військових кораблів в регіоні Чорного моря, проводить повітряне патрулювання. Також збільшено присутність сил НАТО на суходолі, зокрема, в Румунії, а також завдяки спільній роботі Альянсу з партнерами у Чорноморському регіоні, такими як Грузія… За кілька днів тому кораблі країн Альянсу з числа постійного військово-морського угруповання брали участь у навчаннях НАТО з морського розмінування «Посейдон». Крім того, він нагадав, що до Альянсу входять три чорноморські країни - Туреччина, Болгарія, та Румунія, які мають власну присутність у Чорному морі.

«Усі ці фактори сприяють збільшенню присутності НАТО у Чорноморському регіоні», - зазначив генеральний секретар НАТО.

США також збільшать свій внесок

США і їх європейські союзники по НАТО під час майбутньої зустрічі можуть домовитися про активізацію підтримки Україні в справі її опору російської агресії в регіоні. Про це оголосив Держсекретар США Майк Помпео, передає Голос Америки.

«Я сподіваюся, що наступного тижня, коли приїдуть наші колеги по НАТО, ми зможемо анонсувати нову серію дій, які ми будемо робити разом, щоб дати відсіч діям Росії в Криму, Азовському морі і в регіоні в цілому», - заявив Помпео на слуханні в Конгресі.

Наступного тижня у Вашингтоні пройде нарада міністрів закордонних справ країн НАТО. Союзники також відзначать 70-річчя альянсу.

«Я не впевнений, що ми вже зробили все, що в наших силах», - сказав Помпео в Конгресі.

За його словами, США «постійно оцінюють» правильність комбінації наданих ресурсів. «Це не тільки видимі інструменти - зброя та боєприпаси, - але і обмін розвідданими», - пояснив він.

США виділили понад $ 1,3 млрд на підтримку армії України, починаючи з 2014 року. Про це повідомляє Associated Press з посиланням на заяву прес-секретаря Пентагону Еріка пахона. За його словами, американська сторона надала країні таку суму для "зміцнення обороноздатності українських військових сил і підвищення оперативної сумісності з НАТО".

Чи може щось змінити «проросійський» кандидат у президенти

Якщо ми вже обрали проєвропейський курс, то головне тепер не підвести - не те що НАТО - не підвести самих себе, сказала в інтерв’ю Укрінформ медик-доброволець, «Народний герой» України Яна Зінкевич. Наприкінці лютого – на початку березня Яна разом з іще п’ятьма жінками-ветеранками відвідала Брюссель, де у штаб-квартирі НАТО мали офіційну зустріч та багато живого спілкування.

Андріана Арехта та Яна Зінкевич (перший ряд), Майя Москвич, Дар’я Зубенко, Галина Клемпоуз, Олена Білозерська  під час візиту до штаб-квартири НАТО
Андріана Арехта та Яна Зінкевич (перший ряд), Майя Москвич, Дар’я Зубенко, Галина Клемпоуз, Олена Білозерська під час візиту до штаб-квартири НАТО

«Треба розуміти: за загальними настроями видно, що НАТО зацікавлене, щоб ми вступили до цієї організації, вони хочуть нас підтримувати, дуже переживають, аби ми не проґавили свій шанс», - каже Зінкевич.

Зазначає, що багато запитували про можливого проросійського кандидата на президентських виборах. «Я відповіла, що якщо навіть виграє проросійський кандидат, наше громадянське суспільство є настільки сильним, що воно не дасть президенту змінити наш курс».

«Так само українцям слід враховувати, що в НАТО є дуже сильна образа на Україну 2010 року, - ділиться інформацією герой-доброволець. - Тоді, коли вже були готові документи для підписання документу про початок процедури вступу до НАТО, вони підготували урочисту подію… прилетів Янукович і сказав: «Ми не будемо вступати!». Зрозуміло, що натовці досі мають злість за це. Вісім років минуло, а вони пам’ятають, і мені це сказали п’ятеро різних людей. Вони підходили й казали, що ви ж не зробите так, як у 2010-му, адже ми будемо лобіювати інтереси вашої країни, пропонувати програми».

Тепер можемо відповісти, що особа, яка так вчинила, засуджена на 13 років за державну зраду, переховується на території країни агресора. А президента, який спробує змінити європейський і євроатлантичний курс не підтримає ні громадянське суспільство, ні парламент, ні армія, ні секретні служби. Такому треба на звичайній схемі евакуації, яка є в кожному офісі, одразу позначити двері, найближчі до Ростова.

Олександр Волинський, Київ

На першому знімку: корабель ВМС Нідерландів «Eversten»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-