Зміна формату Мінських домовленостей звільнить Путіна від зобов’язань — Порошенко

Зміна формату Мінських домовленостей звільнить Путіна від зобов’язань — Порошенко

Укрінформ
Зміна формату Мінських домовленостей лише матиме наслідком відмову президента Росії виконувати передбачені ними зобов’язання щодо звільнення захоплених українських територій та виведення військ і озброєння.

На цьому наголосив Президент Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам, повідомляє його прес-служба.

«Той, хто пропонує щось інше – будапештські формати, варшавські формати, московські формати – це робиться лише з однією метою: дати Путіну вислизнути від узятих на себе зобов’язань. Якщо Україна сама відмовиться від Мінського процесу, якщо Україна сама відмовиться від Нормандського формату – знімуться санкції. Це те, чого прагне Путін. Україна нічого не доб’ється», - заявив глава держави.

Він наголосив, що у Мінських домовленостях кожне слово "вирахувано, вичищено і чітко скоординовано" з партнерами. "До речі, не лише з Францією та Німеччиною, бо вони представляють весь Європейський Союз включно з Великою Британією. Це чітко записано в рішеннях Ради ЄС. Координація зі Сполученими Штатами відбувається де-факто перед кожним засіданням. Це є повноваження і функції великого друга України Курта Волкера, посла з величезним досвідом і фантастичною працездатністю", - наголосив глава держави.

Читайте також: Звільнення заручників: РФ у Мінську відмовилася від "вузького формату" та 25/25

За його словами, лише після формування безпекового компоненту Мінських домовленостей починається політичний: «Коли повертається український суверенітет, коли готуються вибори за участю українських політичних партій, за українським законодавством, відбуваються вибори місцевої влади, якій переходять повноваження щодо інтеграції цих територій назад в Україну – повернення українського прапора, українського герба. І іншої альтернативи сьогодні просто фізично не існує», - зазначив Порошенко.

Як він наголосив: «Ми зараз можемо сказати, що Нормандський формат привів до того, що там стоїть підпис Путіна. Хто там фантазує або мріє, що ми зараз хочемо скасувати Нормандський формат. Вони, до речі, називають це «мінським форматом». Я хочу ще раз наголосити – повчіть, почитайте матеріальну частину. Бо «мінського формату» не існує. Є Мінські домовленості», - пояснив глава держави.

Порошенко підкреслив, що виконання Мінських домовленостей – це зобов’язання Росії. «Санкції проти Росії запроваджуються у зв’язку із невиконанням Мінських домовленостей. Зобов’язання, які взяла Росія і які мають бути забезпечені, в тому числі через наше рішення щодо запровадження блакитних шоломів ООН, відповідно до рішення Ради Безпеки ООН. Це наша позиція спільна», - сказав він, додавши, що це не лише позиція України.

За його словами, миротворці мають, у першу чергу, «вичавити окупаційні російські війська з Донбасу».

«Це записано чорним по білому у Мінських домовленостях. Друга позиція – роззброїти незаконні військові формування. Це записано. Третя позиція – викинути назад у Російську Федерацію незаконне озброєння, важку військову техніку. ... Передати під контроль України неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону для того, щоб припинити інфільтрацію російських КамАЗів, «гуманітарних» конвоїв, які везуть зброю, амуніцію і паливо. Це записано в Мінських домовленостях», - підкреслив Президент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-