Польща вимагає від Росії звільнити Гриба та інших політв’язнів

Польща вимагає від Росії звільнити Гриба та інших політв’язнів

Укрінформ
Польське зовнішньополітичне відомство висловило занепокоєння інформацією про вирок Павлу Грибу у Росії і висунуло вимогу Росії звільнити незаконно засудженого українця, а також усіх інших українських політв’язнів.

Про це йдеться в офіційній заяві МЗС Польщі.

“З максимальним занепокоєнням ми сприйняли інформацію про вирок шести років позбавлення волі щодо 20-річного Павла Гриба, якого було підступно викрадено у серпні 2017 року російською ФСБ на території Білорусі”, - йдеться в заяві МЗС РП.

У міністерстві наголосили, що судовий процес проти цивільної особи, громадянина України Гриба в Ростові-на-Дону мав “показовий характер”.

“Це – черговий випадок залучення російського судочинства в масштабні агресивні дії Росії в Європі”, - підкреслює МЗС Польщі.

Польське міністерство “категорично вимагає” звільнення Павла Гриба, а також усіх інших нелегально утримуваних в Росії громадян України, а до того часу – забезпечення всім належної лікарської опіки і можливості контакту з родиною.

“Закликаємо також забезпечити доступ до цих осіб українських консульських служб”, - наголошує МЗС Польщі.

Як повідомляв Укрінформ, 22 березня українець Павло Гриб, якого російський суд у Ростові-на-Дону засудив до шести років позбавлення волі, оголосив голодування. Серед причин Гриб назвав несправедливий вирок суду, а також те, що до нього не допустили ні лікарів, ні українського омбудсмена Людмилу Денісову.

Читайте також: У РФ стверджують, що Павло Гриб на здоров'я не скаржиться і голодування не оголошував

Гриб зник 24 серпня 2017 року в Гомельській області Білорусі, куди поїхав на зустріч із дівчиною з Сочі, з якою познайомився в інтернеті. Пізніше в інтерв'ю дівчина зізналася, що запросити хлопця до Білорусі її змусили співробітники ФСБ Росії.

У вересні стало відомо, що він перебуває в слідчому ізоляторі міста Краснодар (РФ), йому пред'явлено звинувачення в тероризмі. Тоді ж його адвокат заявила, що Гриба викрали працівники ФСБ.

Фото: Громадське

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-