НАТО підтверджує політику

НАТО підтверджує політику "відкритих дверей" для України

Доповідь
Укрінформ
У річній доповіді НАТО підтвердило відданість принципу «відкритих дверей» щодо свого розширення, а також рішення Бухарестського саміту НАТО від 2008 року, що Україна і Грузія стануть членами НАТО, коли відповідатимуть всім необхідним вимогам.

Відповідне положення міститься у доповіді за 2018 рік, в розділі, присвяченому розширенню НАТО, повідомляє кореспондент Укрінформу. Річну доповідь у четвер у штаб-квартирі НАТО представив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг.

«На Брюссельському саміті (у липні 2018 року) лідери НАТО ще раз підтвердили рішення Бухарестського саміту 2008 року, що Грузія стане членом НАТО. З огляду на те, що Україна поновила курс на членство в НАТО, союзники також дотримуються рішення, прийнятого на саміті у Бухаресті та на наступних самітах», - йдеться у документі.

Разом з цим, в ході прес-конференції Генеральний Секретар НАТО, відповідаючи на пряме запитання журналістів щодо перспективи для України отримати План дій щодо членства, зауважив, що Україна і НАТО вже мають всі наявні інструменти, які є необхідними для ефективного партнерства.

«У тому що стосується України, ми вже маємо різні інструменти. Ми маємо Річну національну програму, Комісію НАТО-Україна, різні заходи партнерства. Тож ми вже маємо всі ці інструменти в наявності, вони можуть бути використані для зміцнення нашого партнерства та з тим, щоб допомогти Україні на її шляху до євроатлантичної інтеграції», - зауважив Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, 21 лютого набули чинності зміни до Конституції, які закріплюють курс України на членство в Європейському Союзі та НАТО.

Закон "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)" Верховна Рада ухвалила 7 лютого.

Читайте також: Мета України вступити до ЄС і НАТО має стати реальністю якнайскоріше – Розаті

19 лютого цей закон урочисто підписав у Верховній Раді Президент Петро Порошенко.

Цим документом вносяться зміни до Конституції України, якими закріплюється незворотність стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Водночас, із Перехідних положень Конституції виключається пункт, який передбачає використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди відповідно до міжнародних договорів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-