НАБУ досі не передало в САП матеріали про схеми в Укроборонпромі — Холодницький

НАБУ досі не передало в САП матеріали про схеми в Укроборонпромі — Холодницький

Укрінформ
Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що НАБУ досі не передало до САП матеріали справи щодо схем в Укроборонпромі.

Про це він заявив на засіданні ТСК Верховної Ради щодо розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у ЗСУ та обороноздатності держави в період 2004-2017 років, а також оприлюднених у ЗМІ фактів зловживань щодо закупівлі запчастин, комплектуючих та обладнання для підприємств Укроборонпрому, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я би хотів зупинитися на одному конкретному провадженні, яке стало, власне, четвертою серією (від) пана Бігуса... В НАБУ було надіслано за підписом заступника керівника САП, за моїм підписом три листи про надання цих матеріалів. Матеріали не були надані досі, вони вже тиждень перебувають на стадії зшивання. Тим не менше, та інформація, якою ми володіємо як процесуальні керівники, та, що є в провадженнях, вона виявилася достатньою, щоб розуміти, а що ж було зроблено”, - сказав Холодницький.

За його словами, це провадження щодо Харківського бронетанкового заводу, в якому вперше фігурувала фірма “Оптимусспецдеталь”.

Холодницький поінформував, що 2 березня 2016 року детективи НАБУ внесли відомості в ЄРДР про цей злочин, суть якого полягала у фіктивному постачанні на Харківський бронетанковий завод низкою підприємств, серед яких і "Оптимусспецдеталь", запчастин і комплектуючих на загальну суму 56 млн грн.

За словами керівника САП, перші півроку, дійсно, слідство рухалося дуже активно, проте далі справу передали іншому детективу - Завгородньому, який продовжив активний збір документації, необхідний для проведення економічної експертизи, щоб встановити дійсну суму збитків. “Втім, її отримання тривало непросто: частина товариств виявилася відверто фіктивною, з директорами-безхатченками, час від часу труднощі виникали із отриманням судових дозволів”, - уточнив Холодницький.

Він зазначив, що починаючи з вересня 2016 року "детективи різко втратили інтерес до розслідування”, і у січні 2017 року за підписом заступника глави САП на адресу заступника директора НАБУ Гізо Углави було направлено лист, у якому вказано на суттєве зниження інтенсивності розслідування детективів НАБУ.

“Попри проведення численних нарад за ці три роки, а було проведено більше 2 десятків нарад щодо цього саме провадження, і тим не менше позиція залишалася фактично незмінною: справа не має перспективи, слідчі дії проводити немає необхідності, часу, і взагалі, ми будемо працювати лише тоді, коли нам дадуть гарантії, що ця справа піде до суду”, - наголосив керівник САП.

Він також зазначив, що на той час у межах провадження фактично силами одного детектива розслідувалось одночасно кілька епізодів, в тому числі і про постачання двигунів на Львівський бронетанковий завод.

Холодницький підкреслив, що після звільнення детектива Завгороднього у червні 2017 року “справа залишалася без детектива взагалі, хоча формально її було передано детективу Ліпі". Потім, як підкреслив керівник САП, наступний детектив узявся до розслідування справи, фактично, лише у жовтні 2017 року.

Холодницький наголосив, що у жовтні 2017 року детектив у справі отримав вказівки прокурора, які треба було виконати впродовж двох місяців, проте й досі їх не виконано.

“Стан розслідування, дійсно, заслуховується періодично. Нам раз на два-три місяці приносять по одному-два тимчасових якихось доступи (до речей, документів тощо — ред.). Тобто, для того, щоб фактично, говорю простою мовою, створити видимість, що справа не лежить, що в ній щось робиться”, - підкреслив Холодницький.

Як повідомлялося, 11 березня у четвертій частині журналістського розслідування "Bihus.info" йшлося про те, що працівники Служби безпеки, Військової прокуратури, Державної фіскальної служби і Національного антикорупційного бюро допомагали засновнику ТОВ "Оптимумспецдеталь" Андрію Рогозі вирішувати різні проблемні питання. Ця фірма, за даними журналістів, спеціалізувалася на постачанні на оборонні підприємства, які входять до концерну "Укроборонпром", контрабандних деталей до військової техніки з Росії.

Читайте також: Ситник стверджує, що детективи НАБУ не знали про оборудки "Оптимумспецдеталь"

Рада громадського контролю Національного антикорупційного бюро закликає директора відомства Артема Ситника відсторонити працівників, які "засвітилися" у розслідуванні Bihus.info, і розпочати відносно них службове розслідування.

У самому НАБУ відкидають звинувачення щодо причетності бюро до покривання оборудок в "Укроборонпромі".

Раніше, 25 лютого, у програмі "Наші гроші" була оприлюднена інформація про "багаторічну схему вимивання сотень мільйонів гривень" із українського оборонного комплексу.

За результатами засідання 6 березня Рада національної безпеки і оборони доручила провести аудит і ревізію діяльності Укроборонпрому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-