У Кабміні пояснили, чому достроково не розривали “дружбу

У Кабміні пояснили, чому достроково не розривали “дружбу" з РФ

Укрінформ
Україна достроково не розривала Договір про дружбу і співробітництво з РФ, аби мати змогу використовувати методи дипломатичного тиску та легальних позовів.

Про це заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе в ефірі телеканалу "Прямий".

"Я вам скажу, чому ми його достроково не розривали і чому це було важливо - піти зараз за цією процедурою. Тому що ми за цей час змогли скористатися повністю можливостями подати судові позови проти Російської Федерації, і далі можемо це робити на основі тих порушень Договору, які Росія вчинила, до речі, включно до 31 березня 2019 року, через те, що угода до того моменту ще вважається чинною", - зазначила вона.

Віце-прем'єр-міністр також зауважила, що анексія Криму, вторгнення на Схід України, а також агресія проти України в Чорному та Азовському морях є задокументованими підставами для позоів проти Російської Федерації.

Читайте також: Російська нота про "дружбу" свідчить, що ми все робимо правильно - Клімкін

Як повідомляв Укрінформ, 6 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон "Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією", внесений Президентом. 10 грудня Порошенко підписав цей закон.

Міністерство закордонних справ України 21 вересня 2018 року надіслало Росії повідомлення, що Договір про дружбу не буде продовжений. МЗС РФ 11 березня 2019 року підтвердило отримання ноти.

Заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль пояснила, що Договір втрачає свою чинність з 1 квітня 2019 року.

Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною та Російською Федерацією було підписано 31 травня 1997 року у Києві. Сторони зобов'язалися, зокрема, поважати територіальну цілісність і суверенітет одна одної й підтверджували непорушність існуючих між ними кордонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-