Рішення КСУ

Рішення КСУ "закриє" 70 справ проти чиновників — Холодницький

Ексклюзив
Укрінформ
Близько 70 кримінальних справ мають бути закриті постановою суду чи прокурора внаслідок визнання неконституційною ст.368-2 Кримінального кодексу, яка передбачала притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення.

Про це повідомив у коментарі Укрінформу керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

"Зараз вивчаємо ЄРДР, щоб назвати точну цифру всіх проваджень...За моєю інформацією, є близько 70 справ, які мають бути закриті", - сказав він.

Якщо кримінальна справа перебуває на стадії слідства, то має бути закрита постановою слідчого чи прокурора. Коли обвинувальний акт уже в суді - відповідне рішення ухвалює суддя. Про це йдеться у п.4 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу, зазначив Холодницький.

Він назвав рішення Конституційного суду про визнання неконституційною ст. 368-2 ККУ "ударом по реформах".

"Враховуючи, що деякі депутати коментують як недосконалий закон, який самі ж ухвалювали, то всі ці три роки антикорупційні органи все правильно робили. Це зайве тому підтвердження", - вважає керівник САП.

"Тим не менше, робота бюро і прокуратури продовжується. Окрім "незаконного збагачення", є ще "привласнення", "недекларування", "хабарі". Контора не закривається, нехай не радіють наші опоненти, що їм усе вдалося", - додав він.

Читайте також: Четверо суддів КСУ були проти скасування статті про незаконне збагачення — Найєм

Як повідомляв Укрінформ, 26 лютого КСУ визнав неконституційною ст. 368-2 ККУ, яка передбачала притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили 2014 року. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації.

Стаття 368-2 ККУ, серед іншого, передбачала покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років за набуття чиновником активів, непідтверджених офіційними доходами. Ті самі діяння, вчинені службовцем, який займає відповідальне становище, каралися позбавленням волі на строк від 2 до 5 років, а службовцем з особливо відповідальним становищем - позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

12 грудня 2017 року 59 депутатів направили до КСУ подання з проханням перевірити на відповідність Основному закону статтю 368-2 ККУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-