Україна нагадала в ОБСЄ про найманців

Україна нагадала в ОБСЄ про найманців "Вагнера" і закликала до нових санкцій

Укрінформ
Росія використовує приватні військові компанії, по типу так званої "ЧВК "Вагнера", за якою стоїть "повар Путіна" Євгеній Пригожин, для бойових дій на території інших держав.

На цьому наголосив член Постійної делегації ВР України у ПА ОБСЄ Сергій Висоцький під час свого виступу в рамках зимової сесії ПА ОБСЄ у Відні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Хотів би привернути увагу до того, що ми спостерігаємо зараз - трансформації агресії за довіреністю, "чужими руками", так би мовити, що використовується Росією. Це пов’язано з приватними військовими компаніями та їх діяльністю, коли деякі неурядові структури використовують в якості інструментів розширення державних інтересів та впливу шляхом агресії. Мова зараз йде про "ЧВК" "Вагнера", де заправляє кремлівський повар Євген Пригожин", - сказав він.

Висоцький зазначив, що Росія використовує подібні приватні військові кампанії для ведення бойових дій в Україні, в Сирії, а також на Балканах. На цьому тлі він вказав на піратську поведінку РФ, яка мала місце під час збройної атаки на українські кораблі біля Керченської протоки із захопленням кораблів та членів екіпажу.

Читайте також: Президенти України, Литви і Польщі обговорили "азовські" санкції проти РФ

"Якщо Росія використовує приватні військові компанії на Балканах і в Сирії, якщо ці "ЧВК" ведуть бойові дії в Україні, то що може бути наступним після відкритого акту піратства у міжнародних водах?" - зазначив він.

Він також звернув увагу на проведення російськими спецслужбами операцій по всій Європі, найбільш відомими з яких стали події у британському Солсбері та Чорногорії. При цьому, Росія часто використовує у своїх операціях саме найманців.

"Закликаємо держави-члени знайти адекватне рішення на дії Росії і те, як вона використовує "ЧВК", вимагаємо ввести додаткові санкції у зв’язку з такою діяльністю", - наголосив Висоцький.

Висоцький закликав усі держави-учасниці ОБСЄ примусити Росію виконувати взяті на себе зобов’язання в рамках ОБСЄ, а також вжити санкції щодо РФ через агресію біля Керченської протоки.

Як повідомляв Укрінформ, 25 січня СБУ оприлюднила матеріали, які свідчать, що російські найманці та озброєння доставляються до Судану та інших країн регіону авіацією Міністерства оборони РФ на замовлення ТОВ "М Інвест" - комерційної структури "повара Путіна" Є.Пригожина. Саме через ТОВ "М Інвест" здійснювалося замовлення квитків для "пасажирів" цих авіарейсів 223 льотного загону МО РФ, якими виявилися співробітники позаштатного підрозділу ГУ ГШ ЗС РФ під назвою ПВК "Вагнер". З серпня по грудень 2018 року літаками Ту-154М (бортові номери RA-85041, RA-85155) до Судану, ЦАР та інших африканських країн на ротаційній основі було переправлено 1012 "ихтамнетов", чиї квитки, персональні та паспортні дані є в розпорядженні СБУ.

Аналіз паспортних даних понад тисячі співробітників "ПВК Вагнера" свідчить, що переважна більшість документів російських найманців оформлювалася централізовано у Москві підрозділом Федеральної міграційної служби РФ, який також видавав документи прикриття й для офіцерів ГУ ГШ ВС РФ "Петрова" та "Боширова" – виконавців хімічної атаки у британському Солсбері.

СБУ також встановлено, що до складу африканських ротацій "ПВК Вагнера" російською військовою розвідкою спрямовувалися і громадяни з інших країн: Білорусі, Молдови, а також підтримуваних Росією самопроголошених республік. Понад 90% африканського контингенту найманців у 2014-2015 роках брали участь у військовій агресії проти України, зокрема – штурмах Луганського аеропорту та м. Дебальцева, а згодом були спрямована до САР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-