"Блакитні шоломи" для Донбасу: Порошенко пропонує ООН зробити перший крок

Укрінформ
Справжня миротворча місія ООН із мандатом на всю окуповану територію включно з кордоном могла би стати вирішальним фактором миру і виконання Мінських домовленостей.

Про це Президент України Петро Порошенко заявив, звертаючись з промовою до Генеральної асамблеї ООН у рамках спеціальних дебатів «Про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України», повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ще в березні 2015 року я звернувся до Ради Безпеки ООН з проханням розмістити на території України миротворчу операцію під егідою ООН. Ця ініціатива була заблокована Російською Федерацією, яка відкинула можливість повноцінного залучення ООН до врегулювання конфлікту», - заявив він.

На думку Президента України, Російська Федерація спотворила саму ідею і цілі миротворчої операції в Україні.

Читайте також: Президент України - ООН: Чи не час позбавити Росію права вето?

«Я залишаюсь твердим прихильником того, що багатонаціональна миротворча операція під егідою ООН з чіткою метою припинення російської агресії та відновлення суверенітету та територіальної цілісності України може стати вирішальним фактором для налагодження миру на Донбасі», - заявив він.

Президент додав, що Україна готова до конструктивного обговорення своєї миротворчої ініціативи, а першим кроком могла би стати технічна місія для оцінки параметрів миротворчої операції.

«Технічна оціночна місія, яку Генеральний секретар ООН міг би направити на Донбас для розробки відповідних варіантів, безумовно, допомогла б цьому обговоренню», - зауважив Президент.

Порошенко вчергове зазначив, що для України принциповим є те, що будь-яке рішення про створення миротворчої операції на Донбасі має поширювати її мандат на всю окуповану територію, включаючи кордон, і передбачати виведення російських військ та їхньої зброї з території України, а також розпуск усіх незаконних органів та структур.

«Важливо також, щоб будь-яка миротворча операція базувалася на ключових миротворчих принципах ООН. Насамперед, вона має бути безсторонньою, неупередженою і нейтральною", - зауважив він.

Президент наголосив, що миротворча місія ООН жодним чином не йде врозріз з Мінськими домовленостями.

«Хочу запевнити, що така місія не суперечить Мінським домовленостям, як це намагається представити Росія. Натомість, це сильно допомогло би у тому, щоб примусити Росію добросовісно виконати Мінські домовленості», - підсумував він.

Як повідомляв Укрінформ, минулоріч українській делегації вдалося включити до порядку денного ООН на 2019 окремого пункту «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України», йдеться про ситуацію на Донбасі та у Криму. Перші спеціальні дебати на цю тему відбуваються 20-го лютого 2019, у п’яту річницю початку російської агресії проти України.

Сьогодні, 20 лютого, Президент Петро Порошенко перебуває з візитом у США з метою участі у засіданні Генеральної асамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-