Україна зможе будувати балістичні ракети у разі припинення договору РСМД – Пайфер

Україна зможе будувати балістичні ракети у разі припинення договору РСМД – Пайфер

Укрінформ
Україна зможе будувати балістичні ракети з радіусом дії 500-5500 км, якщо США та РФ остаточно вийдуть з Договору про ракети середньої і меншої дальності (РСМД).

Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" заявив колишній посол США в Україні, а нині експерт аналітичного центру Brookings Institution Стівен Пайфер.

“Як на мене, то це прямий наслідок! Дивіться – Росія порушила Договір про ракети середньої і меншої дальності. Сполучені Штати оголосили, що припиняють свої зобов'язання і виходять з договору. Росіяни сказали: "Ми тоді теж припиняємо". Таким чином у нас є угода, у якій беруть участь США, Росія та інші держави, що стали наступниками СРСР, за винятком країн Балтії. І на місці українців я б поставив собі запитання: "А чому я повинен виконувати угоду, з якої виходять і росіяни, і американці?". І якщо ця угода піде в історію, то я вважаю: Україна має повне право будувати ракети із дальністю від 500 до 5500 кілометрів”, - наголосив Пайфер.

Водночас він відзначає, що українці повинні для себе вирішити, чи дійсно вони хочуть будувати ракети, навіть маючи юридичне право це робити.

Читайте також: Росія має останній шанс врятувати ракетний договір – генсек НАТО

Як відомо, договір між СРСР та США про ліквідацію ракет середньої та малої дальності був підписаний президентами Михайлом Горбачовим та Рональдом Рейганом у Вашингтоні 8 грудня 1987 року (набув чинності 1 червня 1988 року).

Учасники договору взяли зобов'язання не виробляти, не випробовувати та не розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (1000-5500 км) і малої (500—1000 км) дальності. Сторони повинні були протягом 3 років знищити всі пускові установки та ракети наземного базування з радіусом дії 500-5500 км, включно з ракетами як у європейській, так і в азійській частині СРСР. Це була перша в історії домовленість про реальне скорочення наявних озброєнь.

Фото: openukraine.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-