Гройсман назвав Супрун одним із перших некорумпованих керівників МОЗ

Гройсман назвав Супрун одним із перших некорумпованих керівників МОЗ

Укрінформ
Глава уряду Володимир Гройсман вважає в.о . міністра охорони здоров'я Уляну Супрун одним із перших некорумпованих керівників МОЗ.

Про це Прем'єр-міністр завив в ефірі телеканалу "Прямий", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це один з перших міністрів охорони здоров'я, який є абсолютно кристально чистим і не корумпованим. Це 90% успіхів справи. Вона підібрала хорошу команду, людей по напрямках, які вміють генерувати ідеї і вміють працювати. Їх треба тільки підтримати і дати час. Не можна зупиняти те, що тільки розпочалося", - сказав Гройсман.

Він відзначив, що зараз політики підіграють тій частині суспільства, яка не бачить змін. Водночас Прем'єр наголосив, що проблеми в системі охорони здоров'я існували десятиріччями, і саме на них звертають увагу критики реформи.  

Читайте також: Супрун назвала наслідки блокування роботи МОЗ

"Хтось хоче знайти винного. Треба подивитися на те, що було зроблено. Ми ж тільки почали змінювати цю систему. Фактично ми рік боролися за те, щоб прийняти нове законодавство, коли ми його прийняли, ми почали змінювати нормативну базу, і, вибачте, потрібно перевчити всю систему, консервативну, закриту, достатньо глибоко корумповану, для того, щоб змінити систему закупівлі ліків", - сказав Гройсман.

Він нагадав, що за ту ж суму, за яку раніше було закуплено 10 тис. стентів для серцево-судинних захворювань, було закуплено 24 тисячі в 2018 році. Це дозволило знизити в деяких регіонах смертність від серцево-судинних захворювань на 20%.

"Це конкретний крок, який був зроблений моїм урядом, конкретно цим міністерством і цим в.о. міністра", - сказав Гройсман.

Також почалася реформа на первинній ланці медичної допомоги. Вже 25 млн українців уклали угоди з лікарями, і лікарі вже отримують гроші за обслуговування конкретних пацієнтів.

"Зарплата у лікаря була 6 тисяч, сьогодні 12, 18, навіть більше 20 тисяч є. Тому що ми змінили систему фінансування", - наголосив голова уряду.

Також запущено програму "Доступні ліки", планується перевести ії на Національну службу здоров'я, з тим, щоб пацієнт з реєстрацією в одному місті міг отримати ліки за рецептом в іншому, якщо є така потреба. Змінено систему закупівлі ліків і скасовано сертифікацію на ті ліки, які продають в країнах ЄС. Задля цього, за словами прем'єра, довелося здолати потужне лобі в парламенті.

Читайте також: Суд скасував заборону Супрун виконувати обов’язки глави МОЗ

Гройсман наголосив, що нині Уляна Супрун може виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я і є на даний час першим заступником міністра охорони здоров'я. Єдине обмеження, за словами Гройсмана, полягає в тому, що Супрун не голосує на засіданнях уряду.

"Жодних проблем у цьому немає, вона може нормально працювати і виконувати свої обов'язки. Питання в тому, що ми досі ведемо консультації з коаліцією. Коли я буду впевнений у тому, що ми забезпечимо 226 голосів, і коаліція це підтримає, я обов'язково це зроблю (подання в ВР - ред.). Але реформу, зміни в медицині не можна зупиняти", - сказав Гройсман.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-