Супрун назвала наслідки блокування роботи МОЗ

Супрун назвала наслідки блокування роботи МОЗ

Укрінформ
Тимчасово відсторонена судом від виконання обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун назвала головні наслідки блокування роботи Міністерства охорони здоров'я, які можуть загрожувати українцям.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

“У зв'язку з тим, що ухвалою суду від 5 лютого 2019 року мені заборонено "вчиняти будь-які дії, спрямовані на виконання повноважень міністра охорони здоров'я України", а роз'яснення суду не відповідає резулятивній частині ухвали — у нас заблокована робота”, - зазначила вона.

Відтак, станом на 13 лютого, за словами Супрун, 390 тисяч доз вакцини КПК не розвезені в регіони, ліки для пацієнтів з орфанними захворюваннями, такі як хвороба Гоше, мукополісахаридоз, муковісцидоз теж застрягли на складі. Це ж стосується і ліків для антиретровірусної терапії людей із ВІЛ/СНІД. Супрун наголосила, що пацієнти, які приймають окремі препарати (лопінавір/ритонавір), вже під загрозою перерви лікування.

Також не розвезеними залишилися препарати для лікування туберкульозу.

Препарати для лікування раку молочної залози (тамоксифен) та щитоподібної залози застрягли на складі. Супрун підкреслює, що препарати для лікування раку щитоподібної залози є особливими ліками, максимальний термін придатності яких становить 21 день. На сьогодні залишковий термін їх придатності становить 13 днів.

Водночас 954 тисячі доз вакцини проти поліомієліту (ОПВ) не розвезені в регіони. За словами Супрун, без оперативної організації їх доставки з березня може виникати дефіцит вакцин.

Читайте також: Кабмін прийняв розпорядження, що дозволяє Супрун виконувати обов’язки міністра

Разом з тим 6 тисяч лікарських засобів — у процесі перереєстрації, ще 7 тисяч — в процесі реєстрації. Уже понад 150 препаратів завершили увесь цикл перевірки і очікують рішення, а 6 з них — вимагають надтермінової реєстрації.

“Серед них - ліки для пацієнтів з розсіяним склерозом, гепатитом, раком, ішемічною хворобою серця і вакцина проти менінгококової інфекції. Затягування рішення збільшує ризик, що окремі ліки зникнуть з аптек, а ті, що залишаться, ймовірно, здорожчають”, - уточнила урядовець.

Окрім того, Супрун додала, що стратегія розвитку медичної освіти не виноситься на засідання уряду, під загрозою проведення нині іспиту для студентів-стоматологів, заблоковано будівництво дитячої лікарні “ОХМАТДИТ”, оскільки технічне завдання на продовження будівництва та закупівлю обладнання не підписано, а також відкладається впровадження державного контролю за цінами на ліки з Нацпереліку.

“Під загрозою і ті зміни, які мають розпочатися у квітні і липні 2019 року: перехід «Доступних ліків» до Національної служби здоров'я України (НСЗУ) і відпрацювання нового механізму оплат у стаціонарах Полтавської області у квітні, старт програми «Безкоштовна діагностика» в липні, впровадження електронних карток, рецептів”, - зазначила вона.

Супрун підкреслила, що блокування повноцінної роботи МОЗу навіть на кілька днів — це блокування рішень, більшість з яких прямо стосується здоров’я та життя громадян.

Як повідомляв Укрінформ, Окружний адмінсуд Києва 5 лютого заборонив Супрун вчиняти будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень глави МОЗ. Таке рішення ухвалено за позовом народного депутата Ігоря Мосійчука. Уряд оскаржив це рішення.

11 лютого в Окружному адмінсуді Києва розглядалося клопотання Кабінету міністрів про скасування тимчасової заборони Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я. Суд увечері того дня пішов у нарадчу кімнату, пообіцявши ближчим часом оголосити рішення.

Ввечері 12 лютого в суді підтвердили, що суддя Сергій Каракаш'ян, який має ухвалити рішення за клопотанням Кабміну, вже понад добу перебуває у нарадчій кімнаті.

На п’ятницю, 15 лютого, призначено розгляд по суті позову народного депутата Мосійчука щодо відсутності у Супрун повноважень до виконання обов’язків міністра охорони здоров’я України. Засідання відбудеться о 14:50 в Окружному адміністративному суді Києва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-