Україна зможе розробляти балістичні ракети після припинення дії договору РСМД - Пайфер

Україна зможе розробляти балістичні ракети після припинення дії договору РСМД - Пайфер

Укрінформ
Припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД) дасть можливість Україні розробляти й розгортати власні ракети на своїй території.

Про це написав колишній посол США в Україні Стівен Пайфер у Twitter.

"Нині коли Договір (про ліквідацію РСМД — ред.) перебуває на шляху до його припинення, Україна зможе вільно розробляти, випробовувати та розгортати наземні балістичні й крилаті ракети з радіусом дії від 500 до 5 500 кілометрів. Цікаво, чи Кремль про це подумав?" – написав він.

Як повідомлялося, в жовтні минулого року президент США Дональд Трамп повідомив, що планує відмовитися від Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності через невиконання Росією своїх зобов'язань. Договір був підписаний в 1987 році президентом США Рональдом Рейганом і лідером Радянського Союзу Михайлом Горбачовим.

Вашингтон стверджує, що Москва порушила договір РСМД, створивши і розгорнувши ракетну систему 9М729. За словами джерела в Державному департаменті, США нещодавно повідомили своїм західним союзникам, що Росія вже розгорнула чотири дивізіони, озброєні крилатою ракетою 9М729. Зараз Росія має 100 таких ракет.

Москва відкидає всі звинувачення, заявляючи, що дальність польоту ракети 9М729 становить 480 кілометрів, що на 20 кілометрів менше нижньої межі, встановленого договором.

Читайте також: Америка розриває «ракетний» договір: що це дає Україні

4 грудня держсекретар США Майк Помпео дав Росії 60 днів для повернення до дотримання договору, встановивши крайній термін 2 лютого, після чого США відмовляться від своїх зобов'язань за угодою, якщо Росія не повернеться до його дотримання.

1 лютого Помпео заявив, що Сполучені Штати з 2 лютого виходять із Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-