Якщо за п'ять років Україна не зробить ривок, Росія нас розвалить – Клімкін

Якщо за п'ять років Україна не зробить ривок, Росія нас розвалить – Клімкін

Укрінформ
За наступні п'ять років Україні необхідно здійснити економічний ривок і позбутися від пострадянської ментальності, інакше Росія розвалить нашу країну.

Про це в інтерв'ю виданню "Ліга" заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін

"...Якщо ми не запропонуємо українцям ривок, якщо ми його не зробимо - ми будемо поступово сповзати донизу. Ми повинні перестрибнути і себе і тих, кого ми хочемо залишити позаду. Переповзти не вдасться. Якщо ми не врятуємо людський капітал, освіту, безпеку, турботу про здоров'я - немає майбутнього. Зараз, саме зараз треба починати діяти. Інакше Донбас здасться нам найменшою проблемою", - сказав Клімкін.

Відповідаючи на питання, чи можливий сценарій, за яким Донбас повернеться на умовах російського якоря і обрушить Україну, глава МЗС визнав, що "така опція залишається".

"Нам потрібно перезавантажити Донбас одночасно з його поверненням - ментально, ідеями, економікою. Це можливо. В майбутньому... Працювати треба... Але забирати Донбас, нашпигований російськими структурами, це точно кінець європейської та демократичної України", - вважає Клімкін.

Читайте також: Росія намагається "економічно висушити" Маріуполь - депутат Бундестагу

На його думку, для повернення регіону під український контроль необхідні дві речі: Україна як успішний і конкурентний у світі демократичний проект і досягнення між Заходом і Росією розуміння, що Україна - це частина демократичного світу.

Клімкін констатував, що поки у нас немає "ні того, ні іншого, але ми можемо цього досягти".

"Якщо будемо успішними - виникнуть проблеми для російської моделі. І там, схоже, непогано це розуміють. Але якщо не перезавантажимося і не позбудемося від пострадянської ментальності за наступні 5 років - Росія нас грохне", - вважає глава МЗС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-