Перейменування Дніпропетровщини: Рада може розглянути законопроект у четвер

Перейменування Дніпропетровщини: Рада може розглянути законопроект у четвер

Укрінформ
Верховна Рада у четвер, 7 лютого, зможе розглянути законопроект щодо зміни назви Дніпропетровської області та спрямувати його до Конституційного Суду для висновку щодо відповідності Основному закону.

Про це спікер Андрій Парубій заявив під час відкриття десятої сесії ВР, визначаючи пріоритети в її роботі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми маємо завершити декомунізацію. Ми зробили важливий крок по змінах до Конституції щодо Кропивницької області. Тепер маємо такий самий крок зробити щодо зміни назви Дніпропетровської області. І вже післязавтра, в цей четвер, я буду пропонувати залу, щоб ми зробили перший крок і направили в Конституційний Суд наше спільне рішення Верховної Ради України про перейменування Дніпропетровської області", - сказав Парубій.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2018 року Верховна Рада провалила голосування за направлення до Конституційного суду законопроекту про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.

Співавторами законопроекту про перейменування Дніпропетровської області виступила група народних депутатів, серед яких – Андрій Денисенко, Андрій Тетерук, Юрій Береза, Вікторія Сюмар, Максим Бурбак, Ганна Гопко, Павло Пинзеник, Рефат Чубаров і Леонід Ємець.

Вони аргументують необхідність перейменування тим, що територія нинішньої Дніпропетровської області нерозривно пов'язана з історією українського козацтва та його адміністративно-військових центрів – Січей. Водночас співавтори законодавчої ініціативи зауважують, що Січеслав є другою неофіційною назвою Дніпра та другою за рейтингом симпатій городян.

Читайте також: Порошенко закликає Раду підтримати перейменування Дніпропетровської області

"Відомо також, що упродовж 1918-1921 років нинішнє місто Дніпро мало неофіційну назву Січеслав, яку через поразку у війні з «червоними» та «білими» не встигли прийняти як офіційну", – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Водночас у законопроекті акцентується, що перейменування Дніпропетровської області пов’язане з необхідністю приведення назв таких географічних об’єктів у відповідність до вимог закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", оскільки назва області містить згадку про Григорія Петровського - партійного, більшовицького та радянського діяча, одного з організаторів Голодомору 1932-1933 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-