Янукович розумів наслідки звернення до Путіна — прокуратура

Янукович розумів наслідки звернення до Путіна — прокуратура

Укрінформ
Сукупність доказів свідчить про наявність у діях екс-президента Віктора Януковича складу правопорушення за статтею 110 Кримінального кодексу України ("Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України").

Про це заявив журналістам перший заступник військового прокурора Центрального регіону Максим Крим, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вважаємо, що суд, вирішуючи питання щодо наявності складу злочину, передбаченого саме статтею 110, вирішив, що обвинувачений не усвідомлював чи не бажав настання тих наслідків, які ми маємо на сьогодні. Проте, наша позиція полягає в тому, що сукупність доказів свідчить про наявність у тому числі саме цього складу кримінального правопорушення, і що, звертаючись до президента РФ, обвинувачений і вже засуджений на сьогодні Янукович розумів можливість настання цих наслідків", - зазначив прокурор.

Крим наголосив, що лише після отримання примірника вироку прокуратура детально дослідить документ та прийме рішення щодо доцільності оскарження вироку.

При цьому прокурор зауважив, що реалізація та виконання судових рішень "не входить в компетенцію Головної військової прокуратури".

"Наш головний обов'язок - довести перед безстороннім об'єктивним судом наявність складу кримінального правопорушення, довести факт вчинення особою злочину, що нами сьогодні і було доведено", - зазначив він.

Читайте також: В Оболонському райсуді пояснили рішення у справі Януковича

Як повідомляв Укрінформ, 24 січня Оболонський суд міста Києва визнав винним екс-президента Віктора Януковича у справі щодо державної зради та засудив до 13 років позбавлення волі - строк відбування покарання рахуватиметься з часу його затримання.

При цьому суд визнав Януковича невинуватим за частиною 5 статті 27 та частиною 3 статті 110 Кримінального кодексу України (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України).

Також суд постановив стягнути з Януковича на користь держави процесуальні витрати за проведення судових експертиз у сумі 98 561, 20 грн та залишити без зміни накладений в межах провадження арешт на майно.

Оголошення вироку тривало близько 8 годин.

Оболонський райсуд 4 травня 2017 року розпочав розгляд справи за обвинуваченням Януковича у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Одним із основних доказів у справі є лист Януковича до президента РФ Володимира Путіна з проханням ввести війська на територію України.

Впродовж судових засідань у цій справі Януковича неодноразово викликали до суду для останнього слова, однак він так і не вийшов на відеоконференцзв'язок.

Тому суд 5 грудня відмовився знову переносити засідання в очікуванні Януковича і пішов у нарадчу кімнату для ухвалення остаточного рішення у справі.

Загалом у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича відбулося 90 судових засідань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-