Надання Україні Томосу є доказом того, що Росію можна перемогти - Павленко

Надання Україні Томосу є доказом того, що Росію можна перемогти - Павленко

Відео
Укрінформ
Отримання Томосу про автокефалію є питанням безпеки не лише України, а й усієї Східної Європи.

Про це в ефірі Прямого заявив радник Президента Ростислав Павленко.

"Це питання безпеки, причому як безпеки України, так і безпеки в регіоні. Тому що, на жаль, ми бачимо, що релігійний фактор, церковний фактор використовувався в так званій гібридній війні Російською Федерацією і як засіб пропаганди, як носій пропаганди, і як тема для цього вереску навколо "обострений", навколо буцімто невідворотної релігійної війни і подібного", - зазначив Павленко.

У цьому зв'язку він наголосив, що попри заяви російських пропагандистів немає і не буде ніяких релігійних воєн.

"Це також показує, що Росія бреше. І Росія мало того, що бреше, а ця брехня стає очевидною для різних країн світу. І рано чи пізно в інших питаннях, які поки що Росії вдається утримувати, в тому числі незаконну окупацію частини української території, вона так само змушена буде здаватися, відступати і повертатися до норм міжнародного права", - підкреслив посадовець.

Читайте також: Томос у Софії, звільнений моряк та різдвяні морози

За його словами, надання Україні Томосу є ствердженням великої історичної справедливості та доказом того, що Росію можна перемогти.

"Цей випадок показує, що як би Росія не старалася, які би ресурси вона не кидала, як би вона не намагалася тиснути на інші країни, на представників інших церков, задіюючи дипломатичні й інші важелі, все одно є рішення, які приймаються всупереч всьому цьому впливу. Росія не є непереможною, Росії можна завдавати поразки. Причому не для того, щоб завдати поразки Росії, а для того, щоб Україна і відтак інші країни отримали те, що їм належить, і те, що справедливо", - заявив Павленко.

Як відомо, 29 листопада, архієрейський синод Вселенського патріархату ухвалив текст Томосу про надання автокефалії українській православній церкві.

15 грудня у Києві відбувся Об'єднавчий собор українських православних церков, на якому предстоятелем нової української православної церкви був обраний представник УПЦ КП Епіфаній, який отримав титул Митрополита Київського та всієї України.

20 грудня Верховна Рада ухвалила внесення змін до закону "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій за номером 5309. Відтепер церква, яка є частиною чи управління якої здійснюється з держави-агресора, має відображати це у своїй назві.

6 січня відбулася церемонія підписання Томосу про автокефалію Православної церкви України за участю Президента Петра Порошенка, митрополита Епіфанія та Вселенського патріарха Варфоломія.

9 січня усі члени синоду Вселенського патріархату підписали Томос про автокефалію Православної церкви України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-