Уряд ініціює внесення змін до Конституції щодо децентралізації у 2019 році

Уряд ініціює внесення змін до Конституції щодо децентралізації у 2019 році

Укрінформ
Мінрегіонбуд ініціює внесення змін до Конституції щодо децентралізації у 2019 році.

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко у вівторок під час свого виступу на конференції "Кращі практики місцевого самоврядування у 2018 році".

"Ми будемо звертатися до Верховної Ради, Президента щодо внесення змін до Конституції в частині децентралізації і можливості проведення ще у цьому скликанні змін до Основного Закону, щоб остаточно перед новою коаліційною угодою, новим складом парламенту зміцнити повноваження місцевого самоврядування. Завдання амбітне, але легких завдань ми перед собою не ставимо", — сказав він.

За словами посадовця, зміни до Конституції мають вирішити питання утворення виконавчих органів обласних та районних рад, реорганізації місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу, визначити адміністративно-територіальні одиниці і закріпити ряд інших гарантій для розвитку місцевого самоврядування.

Зубко зазначив, що зміни до Конституції в частині децентралізації дадуть підстави для формування базового законодавства.

Міністр також висловив сподівання, що парламент у наступному році ухвалить законопроект №8051 «Про засади адміністративно-територіального устрою України», який має на меті законодавчо визначити основні засади утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць.

Читайте також: Мінрегіон і Програма "U-LEAD з Європою" сформують план децентралізації-2019

У свою чергу народний депутат і заступник голови комітету ВР з питань держбудівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Кудлаєнко розповів, що законопроект №8051 був опрацьований парламентським комітетом і готовий для направлення на розгляд Верховної Ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-