Агресія Росії на Азові: Україна та ЄС обговорили чотири напрямки реагування

Агресія Росії на Азові: Україна та ЄС обговорили чотири напрямки реагування

Укрінформ
Під час зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС, яка відбулася у понеділок в Брюсселі за участю глави МЗС України Павла Клімкіна, сторони обговорювали ймовірні шляхи реагування на агресію Росії в Чорному морі за чотирма основними напрямками.

Про це журналістам розповів міністр закордонних справ України відразу після завершення зустрічі.

"Ми фокусувалися на подіях у Чорному морі, причому не в контексті засудження, яке було лейтмотивом зустрічі, а з огляду на конкретні дії. Зокрема, як надати Росії максимально сильний сигнал щодо звільнення наших моряків і суден, і яким чином забезпечити реальну свободу судноплавства, оскільки те, що відбувається – це фундаментальний виклик не лише для нас, але й для всіх наших партнерів", - зауважив Клімкін.

Ще одним важливим напрямком обговорення, за його словами, були пропозиції та шляхи запровадження міжнародного контролю за безпекою судноплавства і безпекою навігації. Така необхідність виникає у зв’язку з тим, що Росія намагається узурпувати у цьому сенсі права інших країн, не лише України. За словами міністра, обговорення подібних механізмів з країнами ЄС триватиме.

Ще однією важливою темою, зауважив український дипломат, були ймовірні санкції проти Росії у зв’язку з агресією в Азовському морі.

"Я запропонував своїм друзям і колегам декілька типів санкцій. Про всі свідомо говорити не буду. Розпочинаючи з персональних санкцій для тих, хто брав участь в актах агресії проти України, але також щодо обмеження можливостей російських азовських портів. Є також ще деякі креативні санкції, ми їх будемо обговорювати, адже вони вимагають більш детального розгляду. Я почув підтримку від ряду міністрів, деякі міністри потребують обговорення цього питання в столицях. Це не те питання, яке вирішується "від сьогодні на завтра", - зауважив міністр.

Читайте також: Росія підготувала агресію на Азові фейковими новинами — єврокомісар

За словами Клімкіна, принциповим питанням під час зустрічі була підтримка з боку ЄС українського Донбасу й українського Півдня.

"Всі розуміють, що логіка дій Росії – це дестабілізувати український Південь. З початку зробити таким чином, щоб економічна активність на українському Донбасі була зменшена, зробити її неефективною, потім викликати дестабілізацію, а потім, звичайно, зіграти свій сценарій. Це дуже добре розуміють всі міністри, і всі згодилися, що найближчими днями ми будемо говорити про те, які проекти можна запустити дуже швидко", - сказав Клімкін.

За його словами, йдеться як про невеликі проекти, які стосуються водопостачання або підвищення енергоефективності, так і про значні інфраструктурні проекти, наприклад, будівництво доріг та залізничних шляхів.

"Я передав міністрам роздруківки, якими можуть бути такі проекти, які потрібні кошти і як їх можна отримати, зокрема, як залучити кошти Європейського інвестиційного банку. Таке обговорення буде відбуватися найближчими днями. Для нас важливо, щоб воно було надзвичайно результативним", - додав міністр закордонних справ України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-