Донбас був ключовою темою міністерської зустрічі у Мілані – генсек ОБСЄ

Донбас був ключовою темою міністерської зустрічі у Мілані – генсек ОБСЄ

Укрінформ
На засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у Мілані панувала атмосфера, зумовлена ситуацією навколо врегулювання спровокованого Росією конфлікту в Україні.

Про це заявив генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер під час прес-конференції у Мілані, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сторони мають вийти з політичного глухого кута та працювати над повною імплементацією Мінських домовленостей, зобов’язання щодо чого вони взяли на себе. Власне, глухий кут щодо кризи в Україні та навколо неї зумовлював атмосферу, яка панувала тут, у Мілані. Але незважаючи на брак довіри, розбіжності у сприйнятті та відмінності подальшого шляху, навіть в цей час країни-члени заклали основи для нових рішень та декларацій", - сказав він.

Гремінгер нагадав, що відразу після нещодавнього інциденту з нападом Росії на українські кораблі у районі Керченської протоки він разом із чинним головою ОБСЄ виступив із заявою, у якій містився заклик до стриманості й діалогу з метою деескалації ситуації. "Я також передав цей месидж російському міністру закордонних справ Сергію Лаврову під час нашої зустрічі у Мілані. Ми також закликаємо поновити зусилля щодо врегулювання конфлікту в та навколо України", - заявив генсек ОБСЄ.

Міністр закордонних справ Італії та чинний голова ОБСЄ Енцо Моаверо-Міланезі наголосив на важливості ОБСЄ як структури, де країни можуть безпосередньо обмінятися думками з усіх важливих та складних питань. "Без ОБСЄ результат був би таким, що країни говорили б лише на відстані. Говорили лише б заявами, без безпосереднього контакту за круглим столом у присутності інших країн", - заявив він.

Натомість міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак, який очолить ОБСЄ у 2019 році, заявив, що зустрічі у Мілані 6-7 грудня перевищили його очікування.

Читайте також: Голова та генсек ОБСЄ закликали до деескалації ситуації на Азові

"Ми прибули сюди під впливом нещодавнього інциденту в Азовському морі. І ніхто не міг передбачити, як це затьмарить зустріч тут і її результати. Я бачу позитивним те, що дуже багато країн-членів розуміють, що це - важлива та ефективна платформа і потрібно її використовувати, щоб обговорювати наші проблеми та просувати бачення", - сказав Лайчак.

За його словам, зустрічі у Мілані не були простими, але є поступ з низки питань. "Мілан посилив значення ОБСЄ. Якби не було такої платформи, то не було б де обговорити позиції", - переконаний він.

Фото: OSCE/Jonathan Perfect

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-