Договір про дружбу з Росією припинили, а не розірвали — Геращенко

Договір про дружбу з Росією припинили, а не розірвали — Геращенко

Укрінформ
Дію Договору про дружбу і співробітництво з РФ припинено, а не розірвано, і між цими поняттями є велика різниця.

На цьому наголосила перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Facebook

"Дію Договору про дружбу і співробітництво з РФ припинено. Не розірвано, а припинено. Й в цьому нюансі - велика різниця. Сьогодні ВР не розірвала договір, як строчать ті, хто не читали ініціативу Президента, а припинила його дію. Чому сьогодні? Вибори тут ні до чого. Просто дія угоди закінчувалася в 2018, як правило, такі документи автоматично пролонгуються на наступні 10 років, але в даному випадку автоматичності бути не може. Немає дружби, немає співробітництва, є війна, яку РФ веде проти незалежної і суверенної України", - наголосила Геращенко.

Віце-спікер також прокоментувала слова деяких депутатів про те, що на засіданні не був присутній Президент. "І вчергове здивували маніпуляції в Раді. Хтось з депутатів обурювався, чому не прийшов Президент. Та він вже приходив до вас тиждень тому, вся країна бачила рівень дискусії і рівень аргументів Президента та його опонентів. Зараз Президент, як суб'єкт законодавчої ініціативи, подав пропозицію. А депутати, які найголосніше кричать, що їм не вистачає незалежності парламенту, демонстрували повне роздвоєння особистості і плакалися, що немає кому їх особисто мотивувати і вмовляти", - зазначила Геращенко.

Вона також пояснила, до чого б призвело розірвання Договору про дружбу і співробітництво з Росією. "Найчастіше від опонентів звучало, що мовляв, Міністерство закордонних справ, Президент і його команда змінили позицію по договору. Це - відверта неправда і маніпуляція. Ми стояли на позиції, що Україна виконувала всі міжнародні зобов'язання і угоди. Це РФ порушила договір і наші кордони, і саме за ним в усіх міжнародних судах має нести відповідальність. Розривання договору, на якому спекулювала ці роки опозиція, призвело б до погіршення нашої доказової і правової позиції в судах, бо Росія б спекулювала, що, мовляв, Україна сама розірвала угоду, то про які порушення мова", - написала перший заступник Голови ВР.

Читайте також: Рада припинила дію Договору про дружбу з РФ

Геращенко нагадала, що українські дипломати, зокрема, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль недвозначно підкреслювали, що “ми повинні вимагати від РФ виконання договору, а не підігрувати Росії”.

Геращенко також подякувала колегам, які проголосували за ініціативу Президента щодо договору.

"Не поділяю непереконливі спроби виправдовування відсутніх. Сесійних тижнів на місяць лише 2, фактичних днів голосування - лише 4. Й можна всі інші відрядження планувати в інші 26 днів місяця. А не систематично прогулювати сесії і порушувати регламент. Й якщо, як нам порадили члени однієї фракції, підлаштовуватися під присутність в залі тих чи інших депутатів, то це нонсенс, бо людей не буває місяцями - про що свідчать дані "Опори", руху "Чесно" і сайту ВР", - додала Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-