Гройсман пропонує зміни до Конституції про місцеве самоврядування

Гройсман пропонує зміни до Конституції про місцеве самоврядування

Децентралізація
Укрінформ
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає за необхідне внести до Конституції України зміни, спрямовані на визначення повноважень та відповідальності місцевого самоврядування.

Про це він сказав на засіданні круглого столу, присвяченого темі реформування органів місцевого самоврядування, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Пропонуємо закріпити основні напрямки: формування трирівневої частини адміністративно-територіального устрою: громада - район - регіон. Базовим напрямом має бути побудова ефективної системи місцевого самоврядування. Гарантування матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування. Наступний базовий напрям — це формування інституту префекта, тобто державного нагляду і контролю”, - сказав Гройсман.

За його словами, над цим вже працює робоча група, до складу якої увійшли експерти та урядовці.

Прем'єр-міністр відзначив, що ключовий пріоритет — це створення повноцінних виконавчих комітетів районних і обласних рад. "Це абсолютно нова можливість та якість. Фактично обласні ради перестануть виконувати функції номінальні, а отримають виконавчі повноваження, і будуть сприяти соціально-економічному розвитку і районів, і регіонів України”, - сказав Прем’єр-міністр.

Окрім того, це дозволить громадам бути фінансово самодостатніми. Беззаперечно, наголосив Гройсман, в Основному законі треба закріпити базові принципи повсюдності місцевого самоврядування, субсидіарності при визначенні повноважень і гарантування того, що повноваження на різному рівні будуть адекватні фінансовому забезпеченню та ресурсам.

“Реформа децентралізації для мене була і залишається ключовою. І ми маємо закріпити її незворотність у Конституції. Було багато намагань зупинити реформу. Тому ми визначимо чіткі позиції, що приберуть двозначність та захистять реформу”, - підкреслив Глава уряду.

Читайте також: Прем’єр пропонує переходити на середньострокове планування розвитку країни

Водночас Прем’єр-міністр відзначив, що зміни до Конституції та впровадження нового законодавства щодо адміністративно-територіального устрою варто проводити з одночасними виборами у 2020 році на новій адміністративно-територіальній основі. ”Як тільки ми це зробимо у 2020 році, я хочу вас запевнити, що з 2020 по 2025 рік це буде один з самих успішних періодів у розвитку нашої держави. Тому що фактично нова система буде ефективною, буде базуватися на включенні у процес державотворення економічної місії, створення демократії для мільйонів українських громадян і громад, це дасть можливість отримати абсолютно нову якість життя українців. Якщо ми хочемо подивитися на те, як це буде, то вже можна подивитися на тих громадян, які вже отримали можливості нових фінансових резервів та повноважень, і наскільки сьогодні ми маємо яскравих прикладів в тому числі й якісних практик місцевого самоврядування“, - сказав Гройсман.

Він переконаний, що це створить основу для реальних соціальних ліфтів, коли система буде генерувати нове покоління лідерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-