ЦВК просить Раду й Кабмін розібратися з місцевими виборами під час воєнного стану

ЦВК просить Раду й Кабмін розібратися з місцевими виборами під час воєнного стану

Укрінформ
Центральна виборча комісія (ЦВК) постановила звернутись до Верховної Ради України та Кабміну щодо невідкладного законодавчого врегулювання проведення місцевих виборів в областях, де запроваджено воєнний стан.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні ЦВК у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"ЦВК постановляє цю постанову (постанову №233 - ред.) надіслати Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській ОДА для передачі відповідним територіальним виборчим комісіям і регіональним органам адміністрування Державного реєстру виборців. Друге - звернутись до ВР України та Кабміну щодо невідкладного законодавчого врегулювання питань, що виникли у зв'язку із забороною виборів до органів місцевого самоврядування внаслідок ведення воєнного стану. Третє - цю постанову надіслати ВР України, Нацбанку, Державній казначейській службі України також оприлюднити на офіційному веб-сайті ЦВК", - зачитав текст постанови член ЦВК Віталій Плукар.

Текст постанови підтримали 13 членів ЦВК, проти - нуль, утрималися троє.

29 листопада ЦВК ухвалила постанову №233 "Про місцеві вибори" у зв’язку із набуттям чинності Указом Президента України від 26 листопада 2018 року № 393/2018 "Про введення воєнного стану в Україні", в якій звернула увагу суб'єктів та інших учасників виборчого процесу місцевих виборів на необхідність дотримання закону про правовий режим воєнного стану щодо заборони проведення виборів у 10 областях, де було запроваджено воєнний стан.

Згідно з ухваленою постановою, питання призначення місцевих виборів у цих десяти областях вирішуватиметься суб'єктами їх призначенння у законодавчо визначеному порядку після припинення чи скасування воєнного стану.

Читайте також: Вибори в ОТГ у десяти областях не відбудуться через воєнний стан

Як уточнила голова ЦВК Тетяна Сліпачук, йдеться про заборону 45 перших і 7 додаткових виборів у новостворених ОТГ, призначених на 23 грудня, а також про 9 проміжних місцевих виборів, які мали відбутися 9 і 16 грудня.

Як повідомляв Укрінформ, Центральна виборча комісія призначила перші місцеві вибори в 125 об'єднаних територіальних громадах на 23 грудня. До складу цих 125 ОТГ увійшли 534 місцеві ради: міських - 15, селищних - 27 та сільських - 492. Зокрема, у Вінницькій області такі вибори відбудуться у 3 об'єднаних територіальних громадах, у Волинській - в 9 ОТГ, у Дніпропетровській - в 1 ОТГ, у Донецькій - в 1 ОТГ, у Житомирській - в 7 ОТГ, у Запорізькій - у 8 ОТГ, в Івано-Франківській - в 4 ОТГ, у Київській - в 4 ОТГ, у Кіровоградській - в 4 ОТГ, у Луганській - у 8 ОТГ, у Львівській - в 5 ОТГ, у Миколаївській - в 12 ОТГ, в Одеській - в 3 ОТГ, у Полтавській - в 3 ОТГ, у Рівненській - в 3 ОТГ, у Сумській - в 4 ОТГ, у Тернопільській - в 5 ОТГ, у Херсонській - в 2 ОТГ, у Хмельницькій - в 3 ОТГ, у Черкаській - в 27 ОТГ, у Чернівецькій - в 4 ОТГ, у Чернігівській області - в 5 ОТГ.

25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти трьох українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь. Після цього спецпризначенці РФ захопили раніше обстріляні українські малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь», рейдовий буксир «Яни Капу». На них перебували 24 українських моряків.

26 листопада 2018 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у десяти областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-