МЗС поінформувало трибунал, що Росія фактично закрила Керченську протоку

МЗС поінформувало трибунал, що Росія фактично закрила Керченську протоку

Укрінформ
Міністерство закордонних справ поінформувало арбітражний трибунал, який розглядає спір між Україною та Російською Федерацією щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці, про загострення РФ ситуації в Азовському морі.

Відповідну заяву оприлюднила прес-служба МЗС.

"Україна звернула увагу на триваючу практику дискримінаційного переслідування українських та іноземних суден, які планують пройти через Керченську протоку до Маріуполя, Бердянська та інших українських портів. Своїми діями Росія фактично закрила Керченську протоку для всіх суден. Україна та інші прибережні держави Чорного моря, включаючи Європейський Союз та Туреччину, рішуче засудили такі дії і закликають Російську Федерацію забезпечити свободу проходу через Керченську протоку", - йдеться у документі.

Читайте також: Українські порти Азовського моря фактично заблоковані Росією - Омелян

Як зазначається у заяві зовнішньополітичного відомства, останні дії, включаючи обстріл та захоплення українських кораблів, свідчать про свідому та цілеспрямовану ескалацію з боку Росії, створення перешкод для судноплавства, невиправдано тривалі зупинки суден під прапорами України та третіх держав, що спричинило значні економічні втрати.

"Звертає на себе увагу, що об'єктом таких невиправданих зупинок стали лише судна, які прямують до українських портів, судна, які рухалися до російських портів у Азовському морі, не зазнали подібних обмежень", - акцентували в МЗС.

Як зазначається в заяві, Україна заявила протест проти дій Росії, довела їх до відома своїх союзників та шляхом звернення до арбітражного трибуналу продемонструвала свій намір оскаржити поведінку Росії із застосуванням усіх наявних правових засобів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-