Час пригадати, що війна в Європі триває — австралійські ЗМІ

Час пригадати, що війна в Європі триває — австралійські ЗМІ

Керченська криза
Укрінформ
Загострення конфлікту між Україною та РФ у Керченській протоці стало для Заходу дзвінком пробудження від забуття, що війна у Європі триває.

Такий лейтмотив опублікованої сьогодні авторської статті керівника відділу закордонних кореспондентів австралійської медійної компанії АВС Філіпа Вільямса.

“Настав час пригадати, що у Європі триває війна, про яку майже забули. Ми отримали дзвінок пробудження”, — пише автор.

У своїй публікації Вільямс пише, що ситуація між Україною і РФ не переставала бути драматичнішою від того, що світ забув про неї.

Автор нагадує читачам як через європейський вибір України Росія розв'язала криваву війну, що триває досі. Він відтворює алгоритм дій Росії від захоплення Криму зеленими чоловічками до вторгнення на схід України і тепер захоплення морської акваторії.

Вільямс зауважує, що незаконно захопивши Крим, Росія прогадала щодо його сполучення з РФ. Кремль натиснув на олігархів, аби побудувати кримський міст і з'єднати півострів з РФ суходолом, однак наразі споруда використовується лише як фізичний бар'єр для українських військових суден, які намагалися перейти з Чорного до Азовського моря, відповідно до договору, підписаного між двома країнами у 2003 році.

Він говорить про небезпеку російської версії подій щодо трактування вод своїми і про те, що це загрожує серйозним стратегічним протистоянням, адже український флот фактично розділений на дві частини між Одесою та Маріуполем.

“Це події, які можуть вийти з-під контролю та викликати повномасштабний конфлікт... Не зрозуміло, чи будь-яка із сторін готова до загострення конфлікту”, — роздумує Вільямс.

Він вважає, що контратака з боку України на суші чи морі може призвести до ще більшої втрати території, включно зі стратегічно важливим портом Маріуполь.

“Сьогодні росіяни захопили українські кораблі йі ув'язнили моряків. Кілька людей постраждали, і повернення їх додому стане пріоритетом. Але що буде після цього?” — запитує автор, наголошуючи, що ситуація залишається загрозливою.

Читайте також: Міністри оборони США та Литви обговорили загрози російської агресії

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Спецпризначенці Росії обстріляли й захопили три українські кораблі у Керченській протоці та понад 20 моряків.

Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон "Про затвердження указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у 10 областях у зв'язку з агресією Росії в Азовському морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-