Геращенко назвала

Геращенко назвала "неадекватно м'якою" реакцію світу на агресію РФ на Азові

Керченська криза
Укрінформ
Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко вважає неадекватно м'якою реакцію світового співтовариства на агресивні дії Російської Федерації проти українських кораблів 25 листопада.

Про це перший віце-спікер заявила на своїй сторінці у Facebook.

"Я вважаю, що реакція світу на новий факт відкритої агресії РФ проти України поки що неадекватно м'яка і не враховує рівень можливих загроз. Зараз потрібна мобілізація наших дипломатичних зусиль і більш рішуча апеляція до негайного звільнення моряків, українських суден, гарантії безпечного судноплавства й економічної діяльності в Азовському морі, нові санкції проти РФ", - зауважила Геращенко.

При цьому політик зазначила, що у вівторок до ООН, Європарламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, ПА НАТО, ПА ОБСЄ, ПА ГУАМ і національних парламентів держав буде направлено звернення у зв'язку з черговим актом агресії РФ проти України, ухвалене Верховною Радою напередодні.

"ВР 272 голосами підтримала наше звернення ВР України до міжнародних інституцій, парламентів світу та міжпарламентських асамблей. Сьогодні дипломатичними каналами це звернення буде направлене до партнерів", - додала вона.

У звернені йдеться зокрема про те, що Україна вимагає невідкладно надати медичну допомогу пораненим українським морякам, негайно повернути незаконно захоплене військове майно. Міжнародне співтовариство парламент закликає вжити дієвих заходів для припинення військової агресії як на суходолі, так і на морі, в тому числі застосувати нові та посилити чинні санкцій до повного відновлення суверенітету і цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.

Також Рада запрошує міжнародні організації направити спостерігачів у регіон Чорного та Азовського морів та Керченської протоки і пропонує морським державам направити в регіон військові кораблі, щоб запобігти подальшій ескалації напруги з боку Росії. Окрім того, міжнародних партнерів закликають збільшити надання Україні військової та іншої допомоги для захисту її територіальної цілісності та суверенітету.

Читайте також: Керченська криза: хронологія

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецпризначенці Росії захопили три українські кораблі, які були спочатку заблоковані, а потім обстріляні росіянами в Керченській протоці. За оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", уражені вогнем противника, втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також змусили зупинитися.

Президент України Петро Порошенко заявив, що підтримує запровадження воєнного стану через напад РФ на українські кораблі в районі Керченської протоки.

Верховна Рада 26 листопада ввечері проголосувала за запровадження воєнного стану і десяти прикордонних областях України строком на 30 діб.

Воєнний стан запроваджується з 09:00 28 листопада. Міністерство економічного розвитку і торгівлі України заявило, що введення воєнного стану не накладає обмежень на економічну діяльність на всій території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-