Глава ПА НАТО назвала захоплення суден України “навмисним провокаційним кроком” РФ

Глава ПА НАТО назвала захоплення суден України “навмисним провокаційним кроком” РФ

Укрінформ
Новообраний президент Парламентської асамблеї НАТО Маделін Мун закликала Росію звільнити захоплені в Керченській протоці українські кораблі та припинити перешкоджати Україні користуватися своїм правом на вільне судноплавство в ній та Азовському морі.

Про це повідомляється на сайті ПА НАТО.

"Останніми місяцями Росія навмисно посилила напруженість в Азовському морі шляхом обшуків українських суден, які відправляються з та до українських портів. У 2003 році Росія та Україна підписали договір про те, що обидві мають право на вільне судноплавство в Азовському морі та Керченській протоці. Захоплення суден України є провокаційним кроком, який, судячи з усього, є навмисним загостренням напруженості в регіоні", - заявила Мун.

Президент ПА НАТО висловила сподівання, що Росія відступить від цього порушення міжнародного права.

Читайте також: Туск обіцяє зробити все для консолідації ЄС на підтримку України

"В іншому випадку це тільки посилить напруженість і нестабільність в регіоні та призведе до подальшої ізоляції (РФ - ред.) від міжнародного співтовариства. Тому я закликаю Росію прислухатися до закликів до стримування та деескалації, зроблених НАТО та Європейським Союзом", - підкреслила Мун.

Як повідомляло агентство, у неділю, 25 листопада, під час планового переходу кораблів ВМС України "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксира "Яна Капу" з Одеси у порт Маріуполь в Азовському морі російська сторона вчинила акт збройної агресії. Всупереч Морській конвенції ООН та угоді між РФ та Україною щодо співпраці в Азовському морі, російські прикордонні кораблі обстріляли українські судна та захопили їх разом з екіпажами. Шестеро українських моряків отримали поранення під час обстрілу.

У зв'язку з новим проявом збройної агресії з боку РФ Президент України Петро Порошенко підписав указ, який передбачає введення в дію рішення РНБО щодо запровадження в Україні воєнного стану.

У понеділок Рада безпеки ООН збирається на позачергове засідання щодо розвитку подій у Чорному та Азовському морях, де напередодні Росія вчинила акт збройної агресії проти українських кораблів і моряків.

Фото: nato-pa.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-