Посольство України у Молдові: Атаки РФ на українські кораблі - зухвале порушення статуту ООН

Посольство України у Молдові: Атаки РФ на українські кораблі - зухвале порушення статуту ООН

Укрінформ
Російська Федерація несе повну відповідальність за подальше загострення ситуації ва Азовському й Чорному морях і зрив процесу мирного врегулювання російсько-українського озброєного конфлікту.

Про це говориться в оприлюдненій заяві Посольства України в Республіці Молдова, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у РМ.

«Озброєний напад і захоплення українських військових катерів «Бердянськ», «Нікополь» і буксира «Яни Капу», поранення і захоплення в полон їхніх екіпажів - чергове свідоцтво того, що Росія продовжує агресивну політику і готова до будь-яких актів агресії проти української держави. Російська Федерація несе повну відповідальність за подальше загострення ситуації в Азовському й Чорному морях і зрив процесу мирного врегулювання російсько-українського озброєного конфлікту», - говориться у заяві.

У документі підкреслюється, що атаки РФ на кораблі Військово-морських сил України - грубе і зухвале порушення Статуту ООН і Конвенції ООН з морського права.

«Ми звертаємося до міжнародних партнерів із закликом вжити всі необхідні заходи для стримування агресора, включаючи застосування нових і посилення існуючих санкцій, а також надати Україні військову допомогу для захисту територіальної цілісності й суверенітету держави», - зазначається у заяві дипломатичного відомства.

Разом з цим, Україна висловлює вдячність уряду Республіки Молдова за засудження актів агресії, що підривають основи регіональної безпеки, і визнання права України на користування міжнародними водами, а також за підтримку суверенітету й територіальної цілісності нашої держави у загальновизнаних міжнародним співтовариством кордонах.

Читайте також: Санкції проти РФ: Євросоюз може додати дев’ять прізвищ до списку

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецназ Росії захопив три українські кораблі, які були спочатку заблоковані, а потім обстріляні росіянами в Керченській протоці. За оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", уражені вогнем супротивника, втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також змусили зупинитися.

Президент України Петро Порошенко заявив, що підтримує запровадження воєнного стану через напад РФ на українські кораблі у районі Керченської протоки.

У понеділок, 26 листопада, Верховна Рада збереться на позачергове засідання для розгляду питання про запровадження воєнного стану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-