Україна вимагає від РФ негайно повернути захоплені в Азовському морі судна

Україна вимагає від РФ негайно повернути захоплені в Азовському морі судна

Офіційно
Укрінформ
Україна вимагає від Росії негайно надати допомогу пораненим в Азовському морі військовослужбовцям і повернути їх додому, а також повернути захоплене українське військове майно.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

«Україна вимагає невідкладно надати медичну допомогу пораненим військовослужбовцям, забезпечити їхнє негайне безпечне повернення на Батьківщину, а також повернути захоплене військове майно та компенсувати українській стороні завдані їй збитки», - зазначається в заяві.

МЗС України висловлює категоричний протест Російській Федерації у зв’язку зі збройним нападом та захопленням українських військових катерів «Бердянськ», «Нікополь» та буксира «Яни Капу», а також пораненням та захопленням у полон членів їхніх екіпажів.

«Напад на українські судна, які здійснювали морський перехід з порту Одеса до порту Маріуполь з дотриманням положень усіх чинних багатосторонніх та двосторонніх міжнародних договорів та правил навігації, є черговим актом збройної агресії Російської Федерації проти України, як це визначено, зокрема, у Статті 2 Статуту ООН та положеннями Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 29/3314 від 14 грудня 1974 про визначення агресії. Росія фактично розширила свої військові дії проти України на море», - наголошується в заяві.

Зазначається, що кремлівський злочинний режим сьогодні вкотре продемонстрував, що він не має меж зупиниться у своїй агресивній політиці і готовий до будь-яких актів агресії проти нашої держави.

Читайте також: Глава МЗС Литви назвав дії РФ в Азовському морі актом агресії

«Уся відповідальність за подальше загострення ситуації в регіоні Азовського та Чорного морів та підрив процесу мирного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту повністю покладається на кремлівський режим», - заявили в МЗС України.

У зв’язку з ситуацією, що склалася, Україна звертається до своїх союзників та партнерів вжити усіх необхідних заходів для стримування агресора, у тому числі через застосування нових та посилення існуючих санкцій, а також надання Україні військової допомоги для захисту територіальної цілісності та суверенітету України в рамках міжнародно визнаних кордонів.

Як повідомляв Укрінформ, наразі три українських судна залишаються захопленими російським спецназом в Азовському морі після того, як по них був відкритий вогонь. Два українських катери "Бердянськ" та "Нікополь" були обстріляні противником та втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також змусили зупинитися. Щонайменше шестеро українських військовослужбовців зазнали поранень.

У зв'язку з надзвичайними подіями в Азовському морі Президент Петро Порошенко скликав Воєнний кабінет. Україна звернулася з вимогою негайно скликати засідання Ради Безпеки ООН.

Під час екстреного засідання РНБО Президент Петро Порошенко підтримав пропозицію Воєнного кабінету щодо запровадження воєнного стану й звернення з цією пропозицією до Верховної Ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-