Рада відправила до КС законопроект про перейменування Кіровоградської області

Рада відправила до КС законопроект про перейменування Кіровоградської області

Оновлено
Укрінформ
Рада включила до порядку денного та направила на висновок до Конституційного суду законопроект про внесення змін до статті 133 Конституції щодо перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку.

За ухвалення в цілому відповідного проекту постанови № 8380/П "Про включення до порядку денного сесії Верховної Ради України восьмого скликання законопроекту про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області) і про його направлення до Конституційного суду" проголосували 239 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, законопроектом № 8380 передбачається перейменувати Кіровоградську область на Кропивницьку. Автори проекту мотивують потребу в зміні назви тим, що місто Кіровоград (нині – Кропивницький) було назване на честь Сергія Кірова, який обіймав керівні посади в комуністичній партії та вважається одним з організаторів масових репресій, а відтак назва «Кіровоградська область» є символікою комуністичного режиму і суперечить законодавству у сфері декомунізації. 

Пропонується перейменування області відповідно до назви обласного центру – Кропивницька, що одночасно уславлюватиме постать драматурга, театрального діяча, засновника першого в Україні професійного театру (Театру корифеїв) Марка Кропивницького.

Читайте також: Рада перейменувала Кіровоградський район на Кропивницький

Конституційний суд у своєму висновку повинен визначити, чи не суперечать запропоновані зміни чинним статтям 157 і 158 Основного закону. Так, стаття 157 передбачає, що Конституція не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України. З іншого боку, статтею 158 визначено, що законопроект про внесення змін до Конституції, який розглядався Верховною Радою, і закон не був прийнятий, може бути поданий до ВР не раніше, ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту. Водночас парламент протягом строку своїх повноважень не може двiчi змiнювати однi й тi самi положення Конституцiї.

У подальшому, відповідно до статті 159 Конституції, законопроект про внесення змін до Конституції може розглядається Радою за наявності відповідного висновку Конституційного суду України щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Основного закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-