Комітет ВР рекомендує зняти недоторканність з Березкіна

Комітет ВР рекомендує зняти недоторканність з Березкіна

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань регламенту визнав законними подання ГПУ щодо притягнення до кримінальної відповідальності депутата із групи "Воля народу" Станіслава Березкіна.

Відповідне рішення комітет ухвалив у понеділок, 19 листопада, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Що стосується подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності... ми вкажемо на те, що як виконавець Станіслав Семенович Березкін не може бути суб'єктом відповідного правопорушення. Крім того, що стосується його можливої ролі в інкримінованих діяннях у якості організатора, то ми вважаємо, що наведені й подані докази вчинення Березкіним зазначених злочинів... не містять прямих доказів, які б підтверджували наявність усних чи письмових вказівок, доручень, наданих особисто народним депутатом Березкіним безпосередньо службовим чи посадовим особам підприємства групи "Креатив" та Ощадбанку, а також відсутні будь-які підписи Березкіна на листах і документах, вилучених в Ощадбанку. З такими зауваженням ми вважаємо, що подання на надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Березкіна є законним, оскільки внесено законним суб'єктом. Ми детально викладемо наші зауваження в письмовому висновку щодо якості обгрунтування і доказової бази", – оголосив рішення щодо першого подання в. о. голови комітету Павло Пинзеник.

Що ж до інших двох подань ГПУ - про надання згоди на затримання та арешт Березкіна - профільний комітет визнав обидва законними, проте недостатньо обгрунтованими і невмотивованими.

Так, у своєму висновку комітет зауважив, що у поданні ГПУ щодо обрання стосовно Березкіна запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (арешту) відсутні достатні докази, які б підтверджували вчинення народним депутатам Березкіним "особливо тяжких корупційних злочинів, за які передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років із конфіскацією майна".

"Вибір запобіжного заходу грунтується на суворості покарання, статусі народного депутата Березкіна, його соціальних зв'язках і матеріальному стані, що нібито дає йому можливість виїхати за кордон, знищити або спотворити не виявлені на цей час речові докази у кримінальному провадженні... Таким чином, комітет дійшов висновку, що подання про надання згоди на обрання стосовно народного депутата Березкіна Станіслава Семеновича запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (арешту) від 6 листопада 2018 року, яке підтримане генеральним прокурором, є законним, але недостатньо вмотивованим і не обгрунтованим, про що буде зазначено у висновку, який буде опубліковано на сайті Верховної Ради. Подання про надання згоди на затримання народного депутата - також у висновку буде зазначено, що немає достатнього обгрунтування в необхідності застосування такого запобіжного заходу... таке подання є законними, але є недостатньо вмотивованим і не обгрунтованим", - уточнив Пинзеник.

Читайте також: Березкін купив майновий комплекс у Чорноморську за кредит Ощадбанку - ГПУ

Як повідомляв Укрінформ, генеральний прокурор Юрій Луценко подав до Верховної Ради подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешту народного депутата Станіслава Березкіна. До Комітету ВР з питань регламенту та організації роботи парламенту подання на Березкіна надійшли 9 листопада.

Раніше керівник САП Назар Холодницький направив генпрокурору подання на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Станіслава Березкіна, який, за даними слідства, причетний до заволодіння 20 млн дол. Ощадбанку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-