ЄС закликає Україну наступного року почати ратифікацію Римського статуту

ЄС закликає Україну наступного року почати ратифікацію Римського статуту

Укрінформ
В Європейському Союзі підтримують прагнення української влади ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду та закликають розпочати цей процес у 2019 році.

Про це заявив голова Представництва ЄС в Україні, Надзвичайний і Повноважний Посол Хюг Мінгареллі у п'ятницю під час 40-го щорічного форуму транснаціональної мережі членів парламентів "Парламентарі за глобальні дії" та 10-ї Консультативної Асамблеї парламентарів за Міжнародний кримінальний суд та верховенство права, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми дуже раді, що в України є таке велике бажання ратифікувати Римський статут, як це було сказано в Угоді про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Ми хочемо підтримати ці наміри української влади. Ми визнаємо, що влада цієї країни має сильну політичну волю для того, щоб рухатися в потрібному напрямку. Я хотів би підкреслити, що критично важливо змінити національне законодавство таким чином, щоб наступного 2019 року вже розпочався цей трирічний період ратифікації Римського статуту. Якщо це не буде зроблено в 2019 році - буде пізно зробити це потім. Тому давайте будемо дуже обережними і зробимо це", - зазначив Мінгареллі.

Читайте також: ПА ОБСЄ розраховує, що Україна ратифікує Римський статут найближчим часом

Водночас він акцентував на тому, що ЄС закликає до прогресу в ратифікації Римського статуту, який Україна зможе в подальшому використовувати як ефективний інструмент у боротьбі з безкарністю.

"Протягом останніх чотирьох років Україна стикається з військовою агресією. Ця військова агресія призвела до тисяч жертв і багатьох правопорушень прав людини та міжнародного гуманітарного права. Важливо, щоб ці правопорушення не залишалися без наслідків для порушників і злочинців. Законодавча база має бути встановлена для тих людей, проти яких були скоєні злочини. Саме для цього можна використовувати Римський статут як ефективний інструмент у боротьбі проти безкарності», - зазначив Мінгареллі.

Він додав, що ЄС - на боці України в процесі її реформ, які були надзвичайно ефективними протягом останніх чотирьох років. «І також ви розпочали реформу судової системи, до якої ми були значно залучені. Вже багато було зроблено на цьому шляху, але й багато роботи попереду. І таким чином, ми переконані більше, ніж будь-коли, як потрібно нам реформувати судову систему в цій країні, тому що вона впливає щодня на життя українців", - пояснив посол.

Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, але поки не ратифікувала цей документ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-