У ЦВК пояснили, як переселенці голосуватимуть на виборах Президента

У ЦВК пояснили, як переселенці голосуватимуть на виборах Президента

Укрінформ
Внутрішньо переміщені особи, які офіційно зареєстровані як переселенці й проживають на підконтрольній Україні території, зможуть проголосувати на майбутніх чергових виборах Президента так, як і на минулих виборах 2014 року.

Про це розповів заступник голови ЦВК Євген Радченко на прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щодо внутрішньо переміщених осіб, проблему треба ділити на кілька складових. Перша складова - це внутрішньо переміщені особи, які проживають і зареєстровані як переселенці на території України. З ними особливих проблем немає. Саме на президентських виборах вони зможуть проголосувати так, як вони це могли зробити і на минулих виборах", - сказав він.

Водночас Радченко зауважив, що проблемною може стати участь у голосуванні на виборах осіб, які зареєстровані як ВПО, але мешкають на території, не підконтрольній Україні. За його словами, "не факт, що вони зможуть дістатися виборчих дільниць", де могли би проголосувати.

Читайте також: У ЦВК розповіли, скільки коштів заклали в бюджет-2019 на вибори Президента

Водночас заступник голови ЦВК додав, що у парламенті знаходиться законопроект № 6240, який регулює участь у виборах переселенців. Радченко запевнив, що у разі ухвалення документа ЦВК готова до застосування цього закону.

Як відомо, громадяни України можуть тимчасово змінити місце голосування, звернувшись після оголошення виборчого процесу, але не пізніше як за п'ять днів до дня голосування, із заявою до місцевого відділення Державного реєстру виборців. До заяви мають бути додані документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування.

Водночас 5 вересня ЦВК внесла зміни до цього порядку, згідно з якими виборці, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях, можуть не докладати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування.

Законопроект №6240 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)" зареєстровано у Верховній Раді 27 березня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-