Росія прикриває агресію на Азові

Росія прикриває агресію на Азові "боротьбою з піратством" - МЗС

Укрінформ
Агресію з блокування кораблів і портів в Азовському морі Росія прикриває міжнародним правом по боротьбі з піратством.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль на конференції "Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми бачимо вже зараз в Азовському морі, де триває постійне зловживання щодо зупинки кораблів, щодо блокування українських портів і все це відбувається з використанням Міжнародної морської конвенції, якою передбачено так само, як міжнародним звичаєвим правом, певні випадки, коли країни можуть використовувати військові засоби для перевірки вантажів на предмет, наприклад, боротьби з піратством. І саме цією боротьбою з піратством зараз прикривається Росія, блокуючи Керченську протоку і блокуючи можливість кораблям вільного доступу до українських портів", - зазначила вона.

Водночас Зеркаль наголосила, що поступово справжні наміри і дії Росії стають зрозумілими для міжнародних партнерів, нагадавши, що і США, і Єврокомісія уже зробили заявив про засудження російської агресії в Азовському морі.

Як повідомляв Укрінформ, Європарламент 25 жовтня ухвалив жорстку резолюцію через перешкоджання Росією вільному мореплавству у Азовському морі, запропонувавши посилити санкції проти РФ у разі ескалації ситуації та засудивши побудову Керченського мосту.

Читайте також: Туреччина не залишиться осторонь повзучої агресії в Азовському морі - Порошенко

Упродовж останніх місяців Росія затримує судна, які прямують через Керченську протоку до портів Бердянська і Маріуполя.

У Державному департаменті США назвали дії Росії в Азовському морі спробою дестабілізувати Україну.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що Україна проводить переговори з країнами ЄС та США щодо запровадження санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.

Тим часом Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення посилити військово-морську присутність в Азовському морі, створивши там корабельно-катерне угрупування Військово-Морських Сил.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-