Напади на активістів: Раду просять створити слідчу комісію

Напади на активістів: Раду просять створити слідчу комісію

Укрінформ
Народний депутат Мустафа Найєм закликав Верховну Раду підтримати створення тимчасової слідчої комісії для розслідування нападів на активістів за останні два роки.

Про це він повідомив у Facebook.

"Справи треба доводити до кінця. Ви напевно пам'ятаєте відео Катерини Гандзюк, яка з лікарняного ліжка зачитувала імена активістів, які зазнали нападів у 2017-2018-му. Пізніше його стали називати "Списком Катерини Гандзюк". Майже два тижні тому ми з колегами зареєстрували в парламенті постанову про створення тимчасової слідчої комісії з розслідування усіх цих фактів", - написав він.

Нардеп наголосив, що для створення ТСК необхідне представництво усіх парламентських фракцій і груп і за два тижні таке рішення прийняли тільки "Батьківщина" і "Самопоміч".

"Два тижні тому Катерина була ще жива. За цей час атак зазнали ще двоє активістів. Сьогодні з ранку разом з колегами йдемо на засідання погоджувальної ради вимагати створення такої комісії... Все в руках спікера парламенту Андрія Парубія. Згідно з регламентом, питання створення ТСК можна ставити на голосування без включення до порядку денного. Нам треба всього лише 150 голосів", - додав депутат.

Читайте також: Посол Британії закликає притягнути до відповідальності винних у смерті Гандзюк

Група народних депутатів ініціює створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин нападу та смерті громадської активістки Катерини Гандзюк.

Про це на засіданні Погоджувальної ради сказав Голова ВР Андрій Парубій, повідомляючи причину затримки початку Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мені повідомили на початку Погоджувальної ради, що група народних депутатів звернулася до фракцій парламенту з пропозицією створення тимчасової слідчої комісії. Я думаю, що з цього приводу відбуваються дискусії»,- сказав спікер.

Він наголосив, що всі фракції зможуть висловити свою позицію щодо даного питання.

Як повідомляв Укрінформ, відома в Херсоні активістка, волонтер, співробітниця міської ради Гандзюк, яку влітку облили сірчаною кислотою, померла 4 листопада в лікарні. За попередньою інформацією, у неї відірвався тромб. Жінці було 33 роки.

Напад на Гандзюк стався 31 липня. Невідомі облили її сірчаною кислотою, внаслідок чого вона отримала хімічні опіки і частково втратила зір. Гандзюк перенесла більше 10 операцій. З 1 серпня вона перебувала в опіковому центрі Києва.

В організації замаху на Гандзюк підозрюють п'ятьох осіб, усіх затримали.

4 листопада слідчі змінили кваліфікацію нападу на Гандзюк, кваліфікувавши його як умисне вбивство - за пунктами 4, 6, 11, 12 частини 2 статті 115 КК "Умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, на замовлення; скоєне за попередньою змовою групою осіб".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-